Index Vakbarát Hírportál

Hat év börtönre ítélték a belarusz ellenzéki újságíró barátnőjét

2022. május 7., szombat 08:55

Raman Prataszevics belorusz újságíró, aktivista barátnőjét, Szofija Sapegát hat év börtönbüntetésre ítélték társadalmi gyűlöletkeltés miatt.

Raman Prataszevics, a népszerű, egyben szélsőségesnek nyilvánított Telegram-csatorna, a NEXTA korábbi főszerkesztőjének barátnőjét, Szofija Sapegát pénteken hat év börtönbüntetésre ítélték társadalmi gyűlöletkeltés miatt – írja a CNN.

A párt még tavaly vették őrizetbe, amikor a belarusz hatóságok vadászgép segítségével kényszerítettek leszállásra Minszkben egy Athénból Vilniusba tartó Ryanairt. A társaság szóvivőjének beszámolója szerint a belorusz hatóságok értesítették a repülőgép személyzetét egy esetleges terrorcselekményről, és jelezték, hogy elképzelhető, pokolgép van a fedélzeten.

Száműzetésben kampányoltak

Prataszevics egyike volt annak a több tucat belarusz újságírónak és aktivistának, akik száműzetésben kampányoltak Alekszandr Lukasenka belorusz elnök 27 éves uralma ellen. A repülőgép feltartóztatása és a pár letartóztatása miatt világszerte elítélték Lukasenkát, akit Európa utolsó diktátoraként tartanak számon.

Ezt követően az Európai Unió szankciókat vezetett be Belarusszal szemben. Júniusban Prataszevics megjelent egy belügyi sajtótájékoztatón, ahol valószínűleg kényszer hatására nyilatkozott. Többek között azt mondta, hogy senki sem kényszerítette együttműködésre a nyomozóhatóságokkal, a személyes választása volt, és tudatában van, hogy mekkora kárt okozott az államnak.

(Borítókép: Szofija Sapega 2022. május 6-án a fehéroroszországi Grodnóban tartott bírósági tárgyalásán. Fotó: Leonid Scheglov / BelTA / Reuters)

Rovatok