Index Vakbarát Hírportál

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A volt amerikai elnök szerint a jelenlegi hatóságok hozzá nem értése több millió áldozathoz vezethet Ukrajnában. Donald Trump volt amerikai elnök pénteken úgy fogalmazott:

    A jelenlegi amerikai kormánynak fogalma sincs, hogyan kommunikáljon megfelelően Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

    Trump szerint a jelenlegi hatóságok „semmit sem tudnak a pszichológiáról” és arról, hogyan stabilizálják a kialakult helyzetet.

    A jelenlegi amerikai hatóságok hozzá nem értése az ukrajnai helyzetben az exelnök szerint több millió áldozathoz vezethet Ukrajnában.

    Emberek milliói halhatnak meg, mindez azért, mert fogalmunk sincs, mit csinálunk. Ez a jelen helyzet a legveszélyesebb az Egyesült Államok történelmében a fegyverek hihetetlen ereje miatt

    – mondta. Trump azt is megjegyezte, hogy Bidennek és kormányának nem kellene dicsekednie azzal, amit Kijevért tesz, hanem minden erőfeszítést meg kell tennie a békemegállapodás elérése érdekében.

    Mindannyian kérkednek. Hagyja, hogy Ukrajna megkapja az összes kitüntetést, de ebből ki kell szabadulnia, alkut kell kötnie

    – mondta a volt amerikai elnök a TASZSZ orosz hírügynökség szerint.

  • Az orosz katonák által megszállt Izjum egyik lakója az ellenség oldalára állt és önként foglalta el a városvezető helyét – számolt be Ukrajna Legfőbb Ügyészsége. 

    Az ügyészség közleménye szerint a feltételezett hazaáruló mást is meggyőzött arról, hogy álljon át az orosz hadsereg oldalára és tájékoztatta a megszállókat az ukrán fegyveres erők helyzetéről. 

    Az ellenséges haderő Izjumban kitűzte a közigazgatási épületre az orosz zászlót – számolt be az Unian.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint a háború kezdete óta több mint 500 ezer ukrán állampolgárt deportáltak Oroszországba.

    Ők (Oroszország – a szerk.) régóta mondogatják, hogy Ukrajnának állítólag nincs joga önállóan létezni

    – mondta az izlandi parlament előtt tartott beszédében az ukrán elnök. Hozzátette, hogy a deportált ukránokat „idegen országok távoli régióiba, Oroszország távoli régióiba küldik”, és megpróbálták erőszakkal asszimilálni őket.

    Zelenszkij megköszönte Izlandnak az Oroszország elleni szankciók támogatását. Beszéde után vastapsot kapott – írja a Sky News.

  • Harkiv régióban május 7-én éjszaka, a Szkovorodinivka faluban található Hrihorij Szkovoroda Nemzeti Irodalmi Emlékmúzeumot megsemmisítették – írja az Unian.

    A tűz a múzeum összes helyiségét ellepte. A lövöldözés következtében a múzeum igazgatójának 35 éves fia megsebesült, ő aznap este a helyiséget őrizte. A férfit kihúzták a romok alól, az orvosok lábsérülést állapítottak meg nála és kórházba szállították.

  • Köszöntjük kedves olvasóinkat!

    Kövesse velünk ma is az orosz–ukrán háború fejleményeit, és értesüljön elsőként a legfrissebb hírekről.

    Pénteki percről percre frissülő cikkünket itt találja.

Rovatok