Index Vakbarát Hírportál

Kétszáz ház lángol, legalább öten meghaltak a szibériai tűzben

2022. május 7., szombat 13:25

Vlagyimir Putyin orosz elnök háborúja nagyobb áldozatokkal jár, mint amivel előre számolni lehetett. A katonai egységeket lefoglalja a háborúzás Ukrajnában, így nincs senki, aki oltaná a szibériai tüzeket. Ezúttal Szibéria déli részén 200 épületre átterjedt a tűz, és legalább öt ember meghalt.

Több tűz ütött ki Szibéria déli részén – ezek mintegy 200 épületet érintettek, és legalább öt halálos áldozatot követeltek – közölték szombaton a helyi hatóságok, hozzátéve, hogy szükségállapotot rendeltek el a térségben.

A Krasznojarszki határterületen a tüzek több mint 16 övezetre terjedtek ki, körülbelül 200 épületre, több fűrészüzemre és egy játszótérre terjedtek át – közölte a regionális vészhelyzeti minisztérium.

A hatóságok szerint 300 tűzoltó és 90 jármű küzd a lángokkal. A regionális minisztérium közölte:

a tűzoltást meteorológiai körülmények nehezítik – a heves szél felerősíti a lángokat, és megakadályozza, hogy eloltsák őket.

Szibériát néhány éve nagy kiterjedésű tüzek sújtják, és a háború miatt ezek ellenőrizetlenül égnek, mert a tűzoltás háttérbe szorult. Tavaly 16 millió tonna szenet böfögtek a légkörbe az éves európai klímajelentés szerint. Az ENSZ is figyelmeztetett a gyakori erdőtüzekre, melyek száma szélsőséges mértékben megnőtt a globális felmelegedéstől.

Az orosz–ukrán konfliktus szombati, percről percre tudósítását ide kattintva követheti nyomon.

Rovatok