Index Vakbarát Hírportál

Több gyermek meghalt a rejtélyes májgyulladásban, már Romániában jár a betegség

2022. május 8., vasárnap 05:53

Egyre jobban terjed a májgyulladás (hepatitisz) egyik eddig ismeretlen változata, amely leginkább a kisgyerekekre jelenthet veszélyt és már több halálos áldozatot is szedett világszerte. A betegség már az egyik szomszédos országban is jelen van, a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnöke szerint azonban pánikra még nincs ok.

A betegségnek már Európában is volt kiskorú áldozata. A szakértők szerint a rejtélyes esetek talán egy influenzavírus-változathoz, az adenovírus F41-hez köthetők, de ezt még nem tudták biztosan megállapítani.

Havasi Katalin, a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnöke azt mondta: pánikra egyelőre nincs ok, de ha a szülők sárgás elszíneződést látnak a gyermekük szemén vagy bőrén, akkor azonnal orvoshoz kell fordulni.  Ismertette, hogy a májgyulladásos betegség első tünetei hasonlíthatnak az enyhe hasmenéses betegségekhez, de a bőr elszíneződése egyértelműen megkülönböztethetővé teszi azt. 

Magyarországon szerencsére nem jelent még meg, és Európában is alig néhány eset ismert – Romániából, Dániából, Norvégiából, Franciaországból, Olaszországból

– mondta Havasi Katalin, hangsúlyozva azt: egyelőre nem tudni arról, hogy a betegség Magyarországon is megjelent volna.

Azzal kapcsolatban, hogy Románia mennyire „van messze” a fertőzés szempontjából, a szakértő azt mondta: „most még azt sem tudjuk, hogy nem valamilyen környezeti tényező váltja-e ki”, és nincs-e a betegségnek valamilyen jól körülhatárolható oka.

Havasi Katalin végül azt mondta: az eddigi, viszonylag ritka előfordulás ellenére a betegség kórképe azért ijesztő, mert halálos áldozatai is voltak már, valamint minden tizedik esetben csak májátültetéssel volt gyógyítható a páciens.

Az Egyesült Államokban már öt gyermek meghalt 

Az amerikai járványvédelmi hatóság (CDC) péntek esti adatai szerint az Egyesült Államokban már 109 esetben mutatták ki a hepatitisz „súlyos” és (egyelőre) „megmagyarázhatatlan” jelenlétét, méghozzá 25 különböző tagállamban. 

A 109 PÁCIENS KÖZÜL ÖTEN MÁR ÉLETÜKET VESZTETTÉK.

Ezen kívül szinte az összes gyermeket – több mint 90 százalékukat – kórházban kellett kezelni, 14 százalékuknál (vagyis az említett „minden tizedik esetnél” valamivel gyakrabban) pedig szükség volt a májátültetésre is.

Jay Butler, a CDC igazgatóhelyettese azt mondta: egyelőre abban sem biztosak, hogy a fenti eseteknél mindig ugyanaz a kórokozó áll-e a betegség mögött. Kifejtette, hogy a már említett adonevírus-változatot az esetek valamivel több, mint felénél mutatták ki, de nem egyértelmű számukra, hogy ez a vírus lehet-e valóban a betegség okozója. Az adenovírus F41 ugyanis általában kiszáradást vagy hányást szokott okozni, de májgyulladással korábban sosem hozták összefüggésbe egészséges gyermekeknél. 

Az Egyesült Államokban az első megbetegedéseket Alabama államban jelentették kilenc kiskorúnál. Úgy tudni, hogy a betegség leggyakrabban olyan gyermekeknél jelent meg, akik korábban Angliában, Walesben, Skóciában és Észak-Írországban jártak. 

A briteknél már a koronavírus felé is vizsgálódnak

Mindeközben a brit egészségügyi hatóság, az UKSHA péntek estére összesen 163 esetet jelentett. 126 páciensnél megvizsgálták az említett adenovírus jelenlétét is, és közülük 91 főnél (72 százaléknál) mutatták ki azt.

A britek már azt is elkezdték vizsgálni, hogy a rejtélyes megbetegedésnek lehet-e közé a koronavírus-fertőzéshez. Ezzel összefüggésben eddig 132 pácienst teszteltek le, akik közül 24-nél (18 százaléknál) mutatták ki a SARS-CoV–2 jelenlétét. Ennek alapján úgy fogalmaztak: nem zárják ki, hogy a koronavírus-fertőzésnek is lehet valamilyen szerepe a betegség kialakulásában, de hogy mekkora, azt még nem tudják megállapítani.

A vérben ott van a vírus, a májban nincs

A CNN szerint az orvosokat az említett 9 alabamai gyermek vizsgálatakor az is meglepte, hogy közülük mindenkinek a vérében megtalálták az adenovírus F41-et, viszont a májszövetekből vett mintáknál sehol sem akadtak rá.

Lehet, hogy a máj onnan előbb eltakarítja a vírust, és mire megtörténik a baj, illetve elvégezzük a szövettani vizsgálatot, addigra a vírus már eltűnik a májból és csak az általa okozott gyulladás marad ott

– ezt vetette fel Markus Buchfellner, az alabamai egyetem szakorvosa az egyik lehetséges magyarázatként a jelenségre. Hozzátette: a másik lehetőség az, hogy nem maga a vírus felelős a májkárosodásért, hanem az is lehet, hogy az immunrendszernek a vírus által kiváltott ellenreakciója okozza a gyulladást. 

(Borítókép: Nagy Lajos / MTI)

Rovatok