Index Vakbarát Hírportál

Putyin „újracsomagolhatja” a háborút a győzelem napján

2022. május 8., vasárnap 09:59

A május 9-i győzelemnapi ünnepségek küszöbén Oroszország nagyon messze van a győzelemtől az ukrajnai háborúban, és a jövőre nézve minden választási lehetősége veszélyekkel terhes.

A Kijev elleni katasztrofális támadás után Oroszország megpróbál területeket elfoglalni Ukrajna keleti részén, miközben hadserege a kimerüléshez közeledik, és a szankciók tovább eszkalálódnak.

A jelenlegi erővel, amivel rendelkeznek, a nyomásgyakorlás az egyetlen, ami maradt nekik

– mondta Jeffrey Edmonds, az amerikai nemzetbiztonsági tanács Oroszországért felelős volt igazgatója, a CNA vezető elemzője.

A hadseregek egyszerűen nem épülnek fel ilyen gyorsan egy ilyen pusztító veszteségből. És tekintve, hogy az ukránok mennyire hatékonyak voltak a támogatásunkkal, egyszerűen nem hiszem, hogy képesek lesznek elérni a céljaikat az elkövetkező hetekben. A következő hetekben fog kiderülni, hogy hová vezet ez az egész.

A kudarcokkal szembesülve tisztviselők azt sugallták, hogy Vlagyimir Putyin a május 9-i ünnepnapot arra használhatja fel, hogy újrafogalmazza az ukrajnai háborút.

A lehetőségek között szerepel

A szakértő úgy fogalmazott, hogy Vlagyimir Putyin „újracsomagolta” a háborút, amely az orosz hadsereg győzelmét dicséri, miközben a lakosságot a status quo helyreállítására törekedve egy fájdalmas konfliktusra készíti fel – írja a Guardian.

Mit ünnepel Putyin a győzelem napján?

Ukrajna felett aratott győzelem lehetne Putyin számára az ünneplés oka, miközben a győzelem napján világszerte a fasizmus feletti győzelemre emlékeznek meg.

Ezen az ünnepen Moszkvában a Vörös téren minden évben hatalmas katonai felvonulást szerveznek, és felteszik a kérdést, hogy miként lesz ez lehetséges katonai egységek és járművek nélkül. A tisztségviselők szerint a májusi időkeret mögött több ok is áll. Ahogy a téli fagy véget ér, és a talaj meglágyul, nehezebb lesz a súlyos orosz szárazföldi egységek manőverezése, ami azt jelenti, létfontosságú, hogy ezek az erők mielőbb a helyükre kerüljenek – értékeli az amerikai hírszerzés.

Május 9-e előtt Putyin győzelmi parádét tűzött ki célul ebben a háborúban – mondta korábban Olekszij Danyilov, az ukrán Biztonsági Tanács titkára. Ukrajnában arra számítanak, hogy Putyin szeretné tartani a határidőt.

Nem kötik dátumhoz a háborút

Moszkva azonban azt állítja, nem igazítják a Kelet-Ukrajna feletti győzelmet semmilyen dátumhoz, így május 9-hez sem, ahogy arról korábban több elemző is beszélt. 

A mi katonaságunk semmilyen dátumhoz nem igazítja mesterségesen akcióit, így a győzelem napjához sem. Május 9-ét díszesen megünnepeljük, mint mindig.

– mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, aki szerint a háború végrehajtásának üteme elsősorban attól függ, hogy „minimalizálni kell-e a polgári lakosságot és az orosz katonákat érintő kockázatokat”.

Lavrov emlékeztetett, hogy a hadművelet feladatai közé tartozik a polgári lakosság védelme és biztonságának biztosítása. Továbbá az is, hogy Ukrajna területén ne legyen számukra és Oroszország számára „támadó fegyverekkel és a nácizmussal kapcsolatos fenyegetés”.

Az orosz–ukrán konfliktus vasárnapi percről percre közvetítését ide kattintva követheti nyomon.

(Borítókép: Vlagyimir Putyin 2022. április 27-én. Fotó: Contributor / Getty Images)

Rovatok