Index Vakbarát Hírportál

Nyugat-Virginiában győzött, Nebraskában kikapott Trump jelöltje

2022. május 11., szerda 20:15

Nyugat-Virginiában győzött, Nebraskában viszont veszített a Donald Trump korábbi amerikai elnök által támogatott jelölt a 2022. novemberi félidős választások előtt megrendezett republikánus párti előválasztásokon.

Nyugat-Virginiában a Donald Trump által támogatott Alex Mooney szövetségi kongresszusiképviselő-jelöltnek sikerült megszereznie a Republikánus Párt jelöltségét David McKinley-vel szemben a washingtoni szövetségi képviselőház novemberben megüresedő helyéért.

Nebraska államban azonban a republikánus párti szavazók Jim Pillent, a Nebraskai Egyetem elnökét, egy sertéstelep-tulajdonos állatorvost választották meg kormányzójelöltnek, akit a tagállam leköszönő kormányzója is támogatott – írja az MTI.

Trump jelöltjét több nő is molesztálással vádolja

Jim Pillent a republikánus párttagok a Donald Trump által támogatott Charles Herbster üzletemberrel szemben választották meg, utóbbi jelöltet több nő is azzal vádolta meg az előválasztási kampány utolsó szakaszában, hogy korábban megfogdosta, szexuálisan molesztálta őket.

A Trump által támogatott nebraskai politikus veresége vereséget jelent Donald Trump számára is, aki 2020 óta még mindig a legesélyesebb jelöltnek számít a Republikánus Párt 2024-es amerikai elnökjelölti posztjára, mind a pártvezetés, mind pedig a teljes párttagság körében élvezett népszerűsége és támogatottsága alapján.

Donald Trump az elmúlt években több száz, republikánus párti jelölt esetében tett hivatalos politikai támogató nyilatkozatot, és rendezett kampányszerű pártgyűlést az általa támogatott jelöltek népszerűségének növelése érdekében.

Elemzők szerint e támogatások célja az is, hogy Donald Trump a Republikánus Párt vezetésének és tagjainak többségét abba az irányba terelje, amely a 2024-es elnökválasztási kampányt követően újabb elnöki mandátumhoz segíthetné őt.

Rovatok