Index Vakbarát Hírportál

Az Iszlám Állam szüntelen fenyegetést jelent

2022. május 11., szerda 21:44

Az Iszlám Állam (IÁ) elleni nemzetközi koalíció, amely szerdán tartotta éves külügyminiszteri értekezletét Marokkóban, folytatja a harcot a dzsihadista szervezet elsősorban Afrikában növekvő fenyegetései, illetve a szervezet közel-keleti újbóli felbukkanása ellen.

Az első alkalommal afrikai országban rendezett konferencián a szövetség éves miniszteri ülésén legalább ötven külügyminiszter és küldött vett részt megerősített biztonsági intézkedések közepette Marrákesben.

Antony Blinken amerikai külügyminisztert, aki marokkói kollégájával, Nászir Buritával a rendezvény társelnöke lett volna, pozitív Covid-tesztje miatt Victoria Nuland helyettes államtitkár, a külügyminisztérium harmadik legmagasabb rangú vezetője helyettesítette.

Azért gyűltünk össze, hogy megerősítsük az IÁ tartós legyőzése iránti elkötelezettségünket Irakban, Szíriában, az afrikai kontinensen és az egész világon. Ha az Iszlám Állam el is veszítette az uralmat e terület fölött, továbbra is veszélyt jelent, keres minden alkalmat arra, hogy újjáépítse magát

– mondta megnyitóbeszédében Victoria Nuland.

Az Irakban és Szíriában az Iszlám Állam elleni harcra 2014-ben létrehozott szövetség tagja 84 állam és nemzetközi szervezet – közöttük a NATO és az Interpol.

Nászir Burita figyelmeztetett: „Tisztán látjuk az IÁ jelentette veszélyt, amely nem csökken”.

Az Iszlám Állam bosszúja

Januárban a dzsihadista szervezet megtámadott Északkelet-Szíriában egy kurdok kezén lévő börtönt, ahol legalább háromezer dzsihadista foglyot őriztek. Ez volt a terrorszervezet legsúlyosabb támadása három év óta.

Ez intő jel, amely rámutat, mennyire tarthatatlan a helyzet Szíria északkeleti részén

– mondta az amerikai diplomata. Az IÁ bosszút esküdött korábbi vezetője, Abu Ibrahim al-Hasemi al-Kurasi halála miatt, akivel amerikai különleges egységek végeztek februárban Szíriában, és felszólította a híveit, hogy az ukrajnai háborút kihasználva kezdjék újra az európai célpontok elleni támadásokat.

Washington az idén 700 millió dollárt szán fele-fele arányban Irakban és Szíriában a terrorszervezet ellenőrzése alól kivont területeken folytatandó „stabilizációs műveletekre” és a magángazdasági beruházások támogatására.

Az IÁ szemmel láthatólag terjeszkedni akar Afrikában, egyebek mellett a Száhel-övezetben, a Perzsa(Arab)-öböl térségében és Guineában, és ismét aktivizálódott Afganisztánban is.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának szankciós listáján 27 afrikai terrorista támaszpont szerepel. Az amerikai terrorelhárítás adatai szerint 2018 és 2021 között 43 százalékkal nőtt a „terrorista incidensek” száma a Száhel-övezetben.

Az idei tanácskozás színhelyéről, Marokkóból számos állampolgár utazott az elmúlt években Szíriába, Irakba és más országokba, hogy csatlakozzon az IÁ-hoz. A terrorszervezet Marokkóban is követett el merényleteket. Casablancában például öt öngyilkos merényletben harminchárman haltak meg 2003-ban. 2011-ben pedig egy marrákesi kávéházban elkövetett robbantásban tizenhét ember vesztette életét, közöttük külföldi turisták is.

Rovatok