Index Vakbarát Hírportál

Segíts ki minket innen! – Elon Muskhoz fordultak az acélerőmű ukrán védői

2022. május 12., csütörtök 11:30

Az orosz hadsereg által hetek óta ostromlott mariupoli Azovsztal védői a világ leggazdagabb emberétől kérnek segítséget. Egyszer már segített Elon Musk.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, jelenleg is tart az orosz támadás Ukrajna Mariupol nevű városában, az Azovsztal acélmű ellen. Az ostromlott gyár egyik ukrán védője a SpaceX milliárdosához, Elon Muskhoz fordult, hogy segítsen evakuálni őket.

Segíts nekünk eljutni Azovsztalból egy közvetítő országba! Ha nem te, akkor ki? Adj egy tippet!

Az Oroszországgal kötött megállapodás értelmében a múlt héten sok civilt mentettek ki a szerteágazó Azovsztal üzemből. Ukrán tisztviselők szerint körülbelül 1000 harcos tartózkodik még az Azovsztal föld alatti alagútjaiban, akik közül több százan súlyosan megsebesültek és sürgős evakuálásra szorulnak. 

Még nincs megállapodás

Az Indexen tegnap képeken is megmutattuk az azovsztali ukrán védőket. Kattintson ide, és nézze meg a Reuters összeállítását!

Kijev tegnap azt javasolta az orosz katonai vezetésnek, hogy orosz hadifoglyokért cserébe engedjék el az acélműben rekedt sérült ukrán katonákat – közölte Irina Verescsuk miniszterelnök-helyettes. 

Még nincs megállapodás. A tárgyalások folytatódnak

– fogalmazott Irina Verescsuk. Majd hozzátette: a kormány számos lehetőségen dolgozik az acélmű ostromának befejezésére, de elismerik, hogy egyelőre egyik sem tökéletes – számolt be a Sky News

A dél-afrikai származású, amerikai multimilliárdos mérnök, Elon Musk, aki a világ leggazdagabb embere, egyebek mellett a SpaceX rakétagyártó cég és a Tesla elektromosautó-gyártó tulajdonosa, most éppen a Twitter felvásárlását tervezi. 

Internetet már biztosított

Februárban, amikor az ukrán internet megszakadt az orosz invázió következtében, Musk egy ukrán kormánytisztviselő tweetére reagált, amelyben tőle kértek segítséget. A SpaceX ezt követően kezdett el internetet adni az Ukrajnában élőknek. Ezt akkor és azóta is sokan egy önzetlen gesztusnak tekintették a multimilliárdos részéről, de a Washington Post szerint Elon Musk sokat keresett azon, hogy vállalata, a SpaceX a Starlink műholdhálózat segítségével internetet biztosított Ukrajnának.

Arról egyelőre nem érkezett hír, hogy az azovsztali acélmű védőinek kérése eljutott-e Elon Muskhoz.  

(Borítókép:  Füst száll a magasba a mariupoli Azovsztal acélmű területén egy orosz támadás során 2022. május 5-én. Fotó:  MTI / AP)

Rovatok