Index Vakbarát Hírportál

Akkor szolgálják ki a magyarokat a horvát étteremben, ha magukkal viszik Hernádit

2022. május 13., péntek 17:49

„Nekünk is lenne, ha nem vették volna el őket” – Orbán Viktor ezen kijelentése miatt kérette be Magyarország zágrábi nagykövetét a horvát külügyminisztérium, és emiatt nem szolgál ki magyar vendégeket egy étterem a Pelješac-félszigeten. Vagyis bizonyos feltételekkel mégis.

Az Adriai-tengeren található Pelješac-félsziget egyik étterme nem szolgál ki magyar turistákat. A Trpanjban található – a Google Mapson található vélemények szerint egyébként nem túl népszerű, mindössze 2,5 csillaggal rendelkező – Tuna Bar tulajdonosa a helyi lapoknak elmondta, hogy Orbán Viktor miniszterelnök kijelentése miatt döntött így.

Az étterem közösségi oldalán is megosztott táblán az alábbi felirat volt olvasható:

Nem szolgálunk ki magyarokat. Nem látjuk őket szívesen a tengerükben.

Később a bejegyzést törölték, helyette egy másikat töltöttek fel, amelyen az üzenet utolsó része még látszik, azonban hozzátették:

De ha magatokkal hozzátok Hernádit, szívesen látunk.

Valószínűleg Hernádi Zsoltra, a MOL vezérigazgatójára céloztak.

„Nekünk is lenne, ha nem vették volna el őket”

Orbán Viktor múlt héten, a szokásos, közmédiának adott rádióinterjújában elfogadhatatlannak nevezte az Oroszország ellen bevezetni kívánt uniós olajembargót, kijelentve: az felér a magyar gazdaságra ledobott atombombával. Majd elmondta, hogy „természetesen akinek van tengere és vannak tengeri kikötői, az hajókon tud szállítani olajat a világ bármely pontjáról, de vannak országok, amelyeknek nincsenek tengerei, nekünk is lenne, ha nem vették volna el őket”.

A kijelentés miatt a horvát külügyminisztérium bekérette Magyarország zágrábi nagykövetét kedden, hogy adjon magyarázatot a miniszterelnök kijelentésére. Később a horvát pártok képviselői is reagáltak az esetre.

(Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth Rádió stúdiójában 2022. május 6-án. Fotó: Fischer Zoltán / MTI)

Rovatok