Index Vakbarát Hírportál

Harmadik szakaszába lépett a háború

2022. május 14., szombat 10:35

Oroszország elhúzódó harcokra készül Ukrajnában, a határok védelmével pedig már be is lépett a háború harmadik szakaszába az ukrán belügyminiszter tanácsadója szerint.

A teljes körű ukrajnai háború harmadik szakaszába lépett Oroszország, amely elhúzódó harcokra készül – írja az Unian ukrán hírportál az ukrán belügyminiszter tanácsadójának közlése alapján.

Viktor Andrusiv az egyik ukrán televíziónak elmondta, hogy az első szakasz orosz részről Ukrajna „pár napon belüli” elfoglalása volt, míg a második az ukrán védelmi erők nagymértékű bekerítése volt keleten.

Az egyik bekerítést nagyon nagyra tervezték az oroszok, közvetlenül Pavlogradtól akarták elvágni a területeket, a másodikat pedig Kramatorszkkal és Szlavjanszkkal együtt tervezték

– fogalmazott a tanácsadó, aki elmondta, hogy az oroszok már elkezdtek felkészülni a határok védelmére.

Viktor Andrusiv elmondta, hogy az oroszok a határok védelmével már beléptek a háború harmadik szakaszába. Szerinte Oroszország számít arra, hogy a háború válságot idéz elő, ahogy arra is, hogy tárgyalóasztalhoz kell ülniük a Nyugattal.

Jelentős veszteségek érték az oroszokat

Korábban az Index is beszámolt arról, hogy megbízható adatok szerint már ötszáz felett járt az Ukrajnában elesett orosz tisztek száma. 

Az orosz fegyveres erők veszteségeiről érkező jelentések között kifejezetten gyakoriak a harc közben elesett tisztekről szóló halálhírek. A hivatalos orosz adatok rendre irreálisan alacsony veszteségeket mutatnak, az ukrán honvédő erők viszont gyakran eltúlzott eredményekről számolnak be.

Az orosz–ukrán háborúról szóló szombati percről percre közvetítésünket itt olvashatja.

(Borítókép: Ukrán férfi egy lebombázott ház mellett sétál el Ukrajnában Csernyihiv megyében 2022. május 12-én. Fotó: Dogukan Keskinkilic/Anadolu Agency via Getty Images)

Rovatok