Index Vakbarát Hírportál

Mutatjuk, milyen akcióban az ukránok Amerikától kapott szuperfegyvere

2022. május 15., vasárnap 20:09

Az Egyesült Államok az ígért 90 darab M–777-es tarackból már 89-et leszállított, ukrajnai nagykövetségük pedig egy látványos videóban ünnepelte a fejleményt.

Ukrajna számos M–777-es tarackot telepített a frontvonalakra, miután az Egyesült Államok az ígért 90 tüzérségi darabból 89-et leszállított. A lövegek részét képezik az Egyesült Államok által Ukrajnának küldött legutóbbi, 800 millió dolláros támogatási csomagnak.

Az Egyesült Államok ukrajnai nagykövetsége látványos videóban ünnepelte a fejleményt:

M–777-es tarackok akcióban. Ez része az ukrán fegyveres erőknek nyújtott legújabb, 800 millió dolláros támogatási csomagnak. Az Egyesült Államok által küldött 90 tarackból egy kivételével mindegyik Ukrajnában van, és sokuk már a frontvonalon van.

Joe Biden amerikai elnök április 21-én jelentette be, hogy az Egyesült Államok további 800 millió dollár (273,4 milliárd forint) védelmi támogatást és 500 millió dollár (164,6 milliárd forint) „közvetlen költségvetési támogatást” küld Ukrajnának. 

Ukrajna az új M–777-es tarackokhoz Kanadától kapott M982 Excalibur nevű, precíziós, nagy hatótávolságú tüzérségi lövedékeket, amelyeket már évtizedek óta fejlesztenek, és elsőként Irakban vetettek be. 

Az orosz–ukrán háborúról szóló vasárnapi, percről percre közvetítésünket itt olvashatja.

(Borítókép: Lennart Preiss / Getty Images)

Rovatok