Index Vakbarát Hírportál

Megkezdődtek a parlamenti választások Libanonban

2022. május 15., vasárnap 08:37 | aznap frissítve

Mintegy 4 millió ember vehet részt a vasárnap megkezdődött parlamenti választásokon Libanonban. A szavazók 718 jelölt közül választhatnak képviselőt a 128 tagú parlamentbe.

Vasárnap megkezdődtek a parlamenti választások Libanonban. A voksoláson mintegy 4 millió ember vehet részt, amely az első választás a bejrúti kikötőben 2020-ban történt robbanás óta – adta hírül az MTI.

Az ellenzék színeiben induló politikusok közül sokan a 2019-es tüntetések résztvevőiből kerültek ki. A szavazók 718 jelölt közül választanak képviselőt a 128 tagú parlamentbe.

A Libanonban működő politikai rendszer szerint a vallási közösségek megosztják egymás között a hatalmat. 

A libanoni elnök keresztény maronita, a miniszterelnök szunnita muzulmán, a parlamenti elnök pedig síita muzulmán, egy 1943 óta fennálló íratlan egyezmény értelmében, ezzel igyekezve egyensúlyt teremteni a többfelekezetű államban.

Legutóbb 2018. május 6-án rendeztek parlamenti választásokat az országban, amit akkor kilenc év után tartottak meg újra. A törvényhozásban a Hezbollah síita mozgalom és szövetségesei – köztük a Nabih Berri házelnök vezette Amal Mozgalom, valamint a Michel Aun elnök alapította keresztény Szabad Hazafias Mozgalom – a mandátumok több mint felét szerezték meg.

Az Európai Unió választási megfigyelő missziója is jelen lesz a mostani libanoni választásokon, ahol mintegy 200 felügyelő igyekszik majd biztosítani az átláthatóságot és pártatlanságot.

A szavazóhelyiségek este 7 órakor zárnak, de szükség esetén tovább is nyitva maradhatnak.

Rovatok