Index Vakbarát Hírportál

Svédország is benyújtja csatlakozási kérelmét a NATO-hoz

2022. május 16., hétfő 15:46

Finnország után Svédország is úgy döntött hivatalosan, hogy benyújtja csatlakozási kérelmét a NATO-nak. A döntés történelmi jelentőségű: az ország 200 éves katonai függetlenségét adja fel a szövetséghez való csatlakozásával. Vlagyimir Putyin orosz elnök azt mondta, a két északi országgal nincs baja, de a közeledés NATO-hoz nem marad válasz nélkül.

A svéd kormány úgy döntött, hogy benyújtja az ország csatlakozási kérelmét a NATO-nak – jelentette be Magdalena Andersson svéd miniszterelnök.

A kormányfő az ügyben tartott parlamenti vitát követően tett bejelentésében elmondta: az ország most lezár egy korszakot, és egy új korszakba lép át. Magdalena Andersson elmondta: a hivatalos jelentkezést Finnországgal közösen már a napokban be is nyújtják. 

A legjobb döntés Svédország és a svéd lakosság számára az, hogy csatlakozik a katonai szövetséghez

– mondta Andersson, hozzátéve: arra számítanak, hogy a csatlakozás folyamata egy éven belül lezárulhat.

A stockholmi parlamentben csaknem az összes párt támogatta Svédország NATO-tagságát.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke elismerését fejezte ki Svédországnak és Magdalena Andersson svédi miniszterelnöknek a NATO-csatlakozásról szóló döntésükért. Az Európai Tanács elnöke Twitteren azt írta: „Svédország és Finnország NATO-csatlakozásával a biztonságunk még erősebbé válik”.

Ann Linde svéd külügyminiszter korábban azt mondta: Svédország NATO-csatlakozásával csökkenne a katonai konfliktusok kockázata, ebből adódóan válságokat lehetne megelőzni Észak-Európában. A külügyminiszter hozzátette, hogy a svéd NATO-tagság stabilizáló hatású lenne, és a Balti-tenger körüli országok javát szolgálná. Meggyőződésük szerint Svédországot nem érné katonai támadás, ha benyújtaná csatlakozási kérelmét.

Hasonló döntést jelentettek be a finnek

A finn parlament is hétfőn ült össze, hogy megvitassa a NATO-csatlakozás kérdését. Finnország elnöke és kormánya előzőleg vasárnap jelentette be, hogy benyújtja csatlakozási kérelmét a NATO-hoz. A hivatalos tagsági kérelmet várhatóan a jövő héten juttatják el a NATO brüsszeli központjába. 

Vlagyimir Putyin orosz elnök a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének moszkvai csúcstalálkozóján azt mondta, Oroszországnak nincs problémája Finnországgal és Svédországgal, de a területükön történő katonai infrastruktúra bővítése és az északi országok közeledése a NATO-hoz reakciót követel Moszkvától.

Moszkva korábban már jelezte, hogy Finnország tervezett NATO-csatlakozása miatt megteszi a válaszlépéseket. Oroszország május 14-én felfüggesztette az áramszolgáltatást Finnországba. Az áramexport leállítását a hivatalos verzió szerint azért lépik meg, mert gondok voltak a kifizetéssel. 

(Borítókép: Peter Hultqvist svéd védelmi miniszter és Ann Linde külügyminiszter sajtótájékoztatón vesz részt Svédországban 2022. május 15-én Stockholmban. Fotó: TT News Agency / Fredrik Persson / Reuters)

Rovatok