Index Vakbarát Hírportál

Zelenszkij: Oroszország ágyútöltelékként dobja a csatába tapasztalatlan sorkatonáit

2022. május 19., csütörtök 07:40

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elmondta esti videóbeszédét. Szokás szerint megköszönte a világ különböző vezetőinek a támogatást, majd értékelte Oroszország katonai erejét.

Oroszország azért húzza az időt az ukrajnai invázióval, mert még mindig próbálja megtalálni a „csodafegyvert” – mondta Volodimir Zelenszkij.

Korábban Oroszország közölte, hogy nagy teljesítményű lézerek új típusú gyártmányát használja Ukrajnában drónok megsemmisítésére. Zelenszkij ukrán elnök erre is reagált esti beszédében, és azt mondta, hogy

Oroszország harcait tapasztalatlan sorkatonák végzik, akiket ágyútöltelékként dobál a csatába.

Megkérdőjelezte Vlagyimir Putyin csapatainak képzettségét és bírálta azokat, amiért tiltott foszforbombákkal gyilkolják az ukránokat, amelyekkel iskolákat és lakóházakat gyújtanak fel.

Az orosz csodafegyver teljes kudarc

Az ukrán elnök a második világháborús náci Németország párhuzamba állításával folytatta:

Nos, a náci Németország propagandájában volt egy olyan kifejezés, hogy wunderwaffe. Csodafegyver. Minél világosabbá vált, hogy nincs esélyük megnyerni a háborút, annál több propaganda szólt a csodafegyverről, amely olyan erős lesz, hogy fordulópontot jelent majd a háborúban. És itt azt látjuk, hogy a teljes körű háború harmadik hónapjában Oroszország megpróbálja megtalálni a wunderwaffét. Állítólag lézerrel. Mindez egyértelműen jelzi az invázió teljes kudarcát

– mondta Zelenszkij, hozzátéve, hogy ez is mutatja, az oroszok félnek beismerni, hogy a legmagasabb állami és katonai szinteken katasztrofális hibákat követtek el.

Ezért az ukrán elnök úgy véli, egyre több ilyen kijelentéssel állnak elő az oroszok, ahogy Ukrajna fegyveres erői lépésről lépésre sikeresen küzdenek azért, hogy felszabadítsák az elfoglalt területeket – írja az Independent.

Meddig tart ez? Erre a kérdésre a választ csak a harctéren kialakult helyzet adhatja meg. Igyekszünk minél hamarabb lezárni a háborút. Ez az egy, ami biztos. Kötelességünk kiűzni a megszállókat és garantálni Ukrajna biztonságát.

Tapasztalatlan ágyútöltelékek az orosz martalócok

Az orosz katonai erőkről azt mondta, hogy a világon mindenki látta már, hogyan viselkedik Oroszország a háborúban.

A tapasztalatlan sorkatonákat ágyútöltelékként dobták a csatába

– mondta Zelenszkij, aki szerint az orosz katonák martalócok, akik először láttak normális háztartási eszközöket egy idegen országban, akik régi szovjet fegyvereket használnak modern védelem nélkül.

Tiltott foszforbombákat vetnek be iskolák és lakóépületek ellen. A rakéták nagy részét az orosz hadsereg a polgári infrastruktúra lerombolására használta fel stratégiai katonai eredmény nélkül.

Május 18-án legutóbb rakétákat lőttek ki Mikolajivra és Dnyipróra is. El kell űznünk a megszállókat és garantálnunk kell Ukrajna biztonságát. Ezért írtam alá a statárium és az általános mozgósítás meghosszabbításáról szóló rendeleteket

– tette hozzá Zelenszkij, aki bízik benne, hogy Ukrajna Legfelsőbb Tanácsa a közeljövőben támogatja ezt.

Az ukrán elnök Herszon, Melitopol, Berdjanszk, Energodar, Mariupol és minden más orosz megszállás alatti város visszafoglalását tervezi, amelyek csak ideiglenes megszállás alatt állnak, mert Ukrajna vissza fog térni.

Az orosz–ukrán konfliktus csütörtöki percről percre közvetítését ide kattintva követheti nyomo n.

(Borítókép:  Volodimir Zelenszkij 2022. április 23-án. Fotó: John Moore/Getty Images)

Rovatok