Index Vakbarát Hírportál

Hasadékba zuhant, halottnak nyilvánították a hegymászót

2022. május 20., péntek 19:43

Feltehetően meghalt egy japán hegymászó, miután hasadékba zuhant az alaszkai Denali Nemzeti Parkban a hatóságok szerint.

A Kanagawából származó 43 éves férfi kibiztosítás nélkül haladt, miután a csapattársairól leoldotta magát, és „egy vékony jéghídról zuhant le a Kahiltna-gleccser délkeleti elágazásánál, ahol nem messze tábort vertek, körülbelül 2438 méter magasan” – közölte a Denali Nemzeti Park és Természetvédelmi Terület.

A hegymászó egyik csapattagja segítséget kért, mire egy parkőr „a lehető legmélyebbre” ereszkedett a hasadékba. A parkőr megerősítette, hogy egy jéghíd összeomlása nagy mennyiségű hóval és jéggel töltötte meg a keskeny hasadékot, körülbelül 24 méter mélyen a gleccser felszíne alatt. Nem volt biztonságos mélyebbre ereszkedni a férfi felkutatásához, így a hegymászót

A JÉG MENNYISÉGE, A ZUHANÁS MÉRTÉKE ÉS AZ ESÉS ÓTA ELTELT IDŐ ALAPJÁN HALOTTNAK NYILVÁNÍTOTTÁK.

A tisztviselők az elkövetkező napokban állapítják meg, hogy kiemelhető-e a holttest.

Megtalálták egy másik hegymászó holttestét

A 35 éves eltűnt hegymászó holttestét a nemzeti park másik részén találták meg a hatóságok a hónap elején.

Matthias Rimml osztrák hegymászó testét egy hosszúköteles helikopteres művelet során találták meg. A férfi hivatásos hegyi vezető volt, és az első regisztrált hegymászó, aki ebben a szezonban megpróbálta megmászni a 6190  méter magas hegycsúcsot, a Denalit, Észak-Amerika legmagasabb hegycsúcsát. Teljesen egyedül tett rá kísérletet.  Április 27-én kezdte meg a mászást az alaptáborból és utoljára április 30-án telefonált. 

Rimml valószínűleg az 5547 méter magas Denali-hágó és az 5242 méter magas fennsík közötti meredek átkelésen esett le, ami a West Buttress útvonal hírhedten veszélyes szakasza  – írja a  CNN .

Rovatok