Index Vakbarát Hírportál

Belebukhat a Pegasus-botrányba a spanyol kormány

2022. május 20., péntek 05:59

Miután nyilvánosságra került, hogy több fontos függetlenségpárti katalán politikust, köztük a jelenlegi katalán elnököt is megfigyelhették a kémszoftverrel, a katalán elnök, Pere Aragonès bejelentette, hogy a kisebbségi baloldali PSOE–Podemos-kormányt pártja nem támogatja tovább külsőleg. Így pedig nem lesz meg a többség a törvényhozásban, ugyanis Pedro Sánchez miniszterelnököt a jobboldali unionista pártok eleve hazaárulónak tartják, amiért politikai szövetséget kötött a katalánokkal.

2022 áprilisában derült ki, hogy a spanyol kormány a Pegasus-szoftver segítségével kémkedhetett katalánok tucatja után. A katalánok az ügyet azonnal elnevezték Catalangate-nek, és a botrány során hamar kiderült, hogy több katalán és baszk függetlenségpárti politikust is lehallgathattak, köztük Pere Aragonès katalán elnököt is − írta meg az Azonnali

A megfigyelés már önmagában felvetett jogállamisági kérdéseket, de a kormánynak az is komoly problémát jelent, hogy mivel az utóbbi időben Barcelona és Madrid közeledni kezdett egymáshoz, Aragonès pártja, a katalán szeparatista ECR kívülről támogatja Sánchez szocialista kormányát a madridi törvényhozásban, hiszen a 349 fős spanyol törvényhozás alsóházában csak az ERC-frakció 13 képviselőjével van meg együtt a többség a 153 mandátummal rendelkező PSOE–Podemos-kormánynak.

A kormány ezzel közel került a lemondáshoz, hiszen jelenleg két oldalról is támadják. Egyrészt a szeparatista pártok nem hajlandóak kívülről támogatni, míg a katalán szeparatizmus ellen összefogó spanyol unionista jobboldal (a konzervatív Néppárt, a jobbközép Ciudadanos és a szélsőjobboldali Vox) többek között a katalánokkal való közeledés miatt bírálja a PSOE–Podemos-kormányt.

Rovatok