Index Vakbarát Hírportál

Tornádó pusztított Németországban, a cseheknél is heves zivatarok vannak

2022. május 21., szombat 09:51

Tornádókban és viharokban megsérült 57 ember Németországban és egy meghalt az északnyugati Észak-Rajna-Vesztfália tartományban. Az Emmelinde névre keresztelt vihar hidegfrontja gyorsvonati sebességgel vonul kelet felé, a kora esti órákban már Csehország nyugati része fölött járt.

Előbb Lippstadt, majd Paderborn városát érte el az a szupercellás zivatar, amiből a lakott területet elérő tornádó lenyúlt. A károk jelentősek, a forgószél fákat tört ki, tetőket rongált meg, több épület megrongálódott és sokan megsérültek.

Összesen három helyen pusztított tornádó: Paderbornban, Lippstadtban és Höxter egyik kerületében, Lütmarsenben, valamint voltak heves viharok Észak-Rajna-Vesztfália más részein és más tartományokban is.

A sérülések közül 43 Paderbornban történt. Ott több ember állapota súlyos, egyé pedig életveszélyes, őt helikopterrel a bielefeldi kórházba szállították. Bajorországban 14-en sérültek meg, köztük több iskolás gyerek egy faházban.

Számos fa kidőlt, anyagi kár keletkezett főleg épületekben, és a vihar után jelentős mennyiségű törmeléket és szemetet kell eltakarítani.

Halálos áldozatokat követelt a vihar

Több mint 100 ember rekedt ideiglenesen egy helyi szabadtéri medencében, miután kidőlt fák elzárták a kijáratot.

Wittgert városában egy 38 éves férfi fejsérülésekbe halt bele, miután áramütést szenvedett az elárasztott pincében.

A német rendőrség szerint két francia állampolgár meghalt, miután motoros siklóernyőjüket erős széllökés elkapta, és lezuhant egy németországi mezőn. A siklóernyők, amelyeken egy férfi és egy nő utazott, a szász-anhalti hatóságok szerint egy ballenstedti repülőtérről indultak, Berlintől mintegy 175 kilométerre délnyugatra.

Röviddel a figyelmeztetés kiadása után a rendőrség közölte, hogy az 59 éves párost „egy széllökés érte, amely miatt a siklóernyő összeomlott, és a légi jármű körülbelül 40 méteres magasságból egy mezőre zuhant”.

A nyugati Köln városában az iskolák már délelőtt bezártak, hogy a diákoknak legyen idejük biztonságban hazajutni a viharok előtt. Délebbre, Ahrweiler megyében pénteken minden iskola zárva maradt.

Közelít Magyarországhoz a hidegfront

A cseh Plzenbe orkán erejű kifutószéllel érkezett heves zivatarlánc. A legerősebb széllökés az óránkénti 126 kilométert is elérte Plzenben a zivatarlánc megjelenésekor.

A front mentén erős zivatarok rendeződtek láncba, a Csehország nyugati részén található Plzeňbe brutális peremfelhővel érkezett a vihar.

Ez a hidegfront hajnalban hozzánk is megérkezik, de csak elszórtan hoz záporokat, zivatarokat. Egy-egy hevesebb zivatar szombat délután az Őrségben alakulhat ki – írja az Időkép

42 fokos hőség Spanyolországban

 Spanyolországban eközben 15 fokkal az átlag fölé emelkedik a hőmérséklet.

Miközben Németországban tornádó csapott le a nyugati Paderborn városára, Spanyolországban új májusi melegrekordot döntött a hőmérséklet. A kontinensen uralkodó időjárás közötti kontraszt nem is lehetne szembetűnőbb: Németország egyes részein veszélyes viharok söpörtek végig, Spanyolországban pedig hőség forrósította a talajt.

Az Indiában és Pakisztánban rekordot döntő hőhullámok eközben százszor valószínűbbé váltak a klímaváltozás miatt. A tudósok szerint az eddig három évszázadonként előforduló, perzselő hőség mostantól háromévente jelentkezhet.

(Borítókép: Megrongálódott autó és lakóépületek egy súlyos vihar után az észak-rajna-vesztfáliai Lippstadtban 2022. május 20-án. Fotó: Lino Mirgeler / MTI / AP / dpa)

Rovatok