Index Vakbarát Hírportál

Jó híreket közölt Észak-Korea

2022. május 22., vasárnap 07:15

Észak-Korea pozitív tendenciáról számolt be a koronavírus elleni küzdelemben, mivel a lázas megbetegedések száma csökkent.

Észak-Koreában tíz napja először csökkent 200 ezer alá a napi lázas megbetegedések száma, miután intézkedéseket hoztak az ország első elismert Covid–19-járványának megfékezésére.

A május 12-én bejelentett járványhullám az oltóanyaghiány, a nem megfelelő orvosi infrastruktúra és a 25 milliós ország potenciális élelmiszerválsága miatt táplálta az aggodalmakat. Az ország elutasította a legtöbb külső segítséget, zárva tartotta határait, és nem engedélyezi a hivatalos adatok független megerősítését.

Észak-Korea nem rendelkezik megfelelő eszközökkel a tesztelésre és vizsgálatokra, és nem erősítette meg a koronavírusra pozitív eredményt mutató emberek számát – írja a Reuters. Ehelyett az egészségügyi hatóságok csak a lázas tüneteket mutató személyek számát jelentik, ami szakértők szerint megnehezíti a járványhullám mértékének felmérését.

Állítólag mindent kézben tart az állam

Több mint 186 ezer 90 további embernél jelentkeztek lázas tünetek, és még egy ember meghalt – jelentette a KCNA állami hírügynökség. A 2,6 millió összesített megbetegedésből több mint 2 millióan gyógyultak meg. A hivatalos halálos áldozatok száma 67-re tehető a hivatalos közlések szerint.

A KNDK-ban terjedő járvány jelenlegi helyzete a kezdeti gyors növekedésről a stabil ellenőrzés és kezelés után csökkenő tendenciát mutat, és naponta növekvő számú gyógyulást regisztrál országszerte

– közölte a KCNA, Észak-Korea hivatalos nevének kezdőbetűit használva.

Tavaly Észak-Korea közölte, hogy saját polimeráz láncreakciós (PCR) berendezést fejlesztett ki a koronavírustesztek elvégzésére. A hatóságok élelmiszert és gyógyszereket osztottak szét az egész országban, a katonai orvosok pedig a gyógyszerek kiosztásában és a vizsgálatok elvégzésében segédkeztek.

Több mint egymillió egészségügyi dolgozót, köztük orvostanhallgatókat és tanárokat mozgósítottak, hogy egészségügyi ellenőrzéseket végezzenek a terjedés forrásának elzárása és felszámolása érdekében.

Rovatok