Index Vakbarát Hírportál

Biden segítséget ajánlott Észak-Koreának, Kim Dzsongun rá sem hederít

2022. május 21., szombat 11:54

Az Egyesült Államok és Dél-Korea tárgyalni fog arról, hogy az észak-koreai nukleáris fenyegetés elhárítására sűrűbben és nagyobb katonai erő felvonultatásával rendeznek ezután közös hadgyakorlatokat.

Dél-Korea és az Egyesült Államok azonos álláspontot képvisel, megítélésük szerint nagyon kicsi az esély a diplomáciai megoldásra – közölte szombati tárgyalásukat követő közös sajtóértekezletükön Szöulban az ázsiai körutat elkezdő Joe Biden amerikai elnök és vendéglátója, Jun Szuk Jol új dél-koreai államfő. Jun Szuk Jol leszögezte, hogy

a közös cél Észak-Korea atomfegyvermentessé tétele.

A két elnök megerősítette, hogy különösen Oroszország ukrajnai háborújára tekintettel ragaszkodnak a szabályokon alapuló nemzetközi rendhez.

A közös nyilatkozat valószínűleg kiváltja majd Phenjan heves reakcióját, minthogy mindig ragaszkodott nukleáris fegyvereihez és a rakétakísérleteivel elért eredményeihez, mert veszélyben érzi magát az Egyesült Államoktól, az amerikai-dél-koreai közös gyakorlatokat is a katonai megszállás gyakorlásának tekinti.

Őszinteség és komolyság – ezt várják el Kim Dzsonguntól

Joe Biden elmondta, hogy felajánlotta az Egyesült Államok segítségét Észak-Koreának a koronavírus-járvány leküzdéséhez, de továbbra sem kapott választ. Ugyanígy van ezzel Dél-Korea is Szöul közlései alapján. Észak-Korea szombaton ismét több mint kétszázezer új lázas beteget jelentett, ami valószínűleg újabb koronavírus-fertőzéseket jelent, csak éppen Phenjan nem nevezi meg a megbetegedések okát.

Biden kijelentette, hogy csak abban az esetben hajlandó személyesen találkozni Kim Dzsongun észak-koreai vezetővel, ha őszinte és komoly lesz, amivel kapcsolatban nem fejtette ki, hogy miből válhat ez nyilvánvalóvá.

Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház szóvivője még közölte, hogy Biden dél-koreai útja során nem látogat el a két Koreát elválasztó demilitarizált övezetbe. Az amerikai elnök vasárnap Japánba utazik tovább.

Észak-Korea az idén már több alkalommal tesztelt nagy hatótávolságú ballisztikus rakétát. Washington és Szöul is attól tart, hogy a nemzetközi nukleáris leszerelési tárgyalások régóta tartó megrekedésével a kommunista állam ismét elkezdi atomfegyverek tesztelését, amivel 2017-ben felhagyott – írja az MTI.

(Borítókép: Jun Szuk Jol koreai elnök és Joe Biden amerikai elnök sajtótájékoztatót tart 2022. május 21-én a Szöulban. Fotó: Saul Loeb / Afp)

Rovatok