Index Vakbarát Hírportál

Áradnak a folyók, 57 ember meghalt Indiában

2022. május 22., vasárnap 13:21

A heves esőzések Banglades és India egyes részein kiterjedt árvizeket okoztak, amelyek miatt milliók szorulnak kimentésre, és legalább 57-en meghaltak.

Bangladesben mintegy kétmillió ember maradt magára az ország északkeleti részén az elmúlt közel két évtized legsúlyosabb áradásai miatt.

Legalább száz falut elöntött a víz Zakiganjban, miután az India északkeleti részéről érkező árvíz átszakította a Barak folyó egyik fő gátját 

– mondta Mosharraf Hossain, a Sylhet régió kormányfője.

Banglades számos része és a szomszédos indiai régiók hajlamosak az árvizek kialakulására, és szakértők szerint az éghajlatváltozás világszerte növeli a szélsőséges időjárási viszonyok valószínűségét. A helyi katasztrófavédelmi hatóságok szerint a héten több tucat ember vesztette életét Indiában a napok óta tartó áradások, földcsuszamlások és viharok miatt.

A szélsőséges időjárás áldozatai

A Bangladessel határos Asszam államban legalább 14 ember halt meg földcsuszamlásokban és áradásokban. Az asszami hatóságok közölték, hogy mintegy 3200 faluban több mint 850 ezer embert érintettek az áradások, melyeket a heves esőzések váltottak ki, és amelyek a mezőgazdasági területek nagy részét elöntötték, és több ezer házat megrongáltak – írja a Guardian.

Közel 90 ezer embert költöztettek állami segélyszállásokra, mivel a folyók vízszintje magasan áll, és a legtöbb körzetben továbbra is nagy területek vannak víz alatt.

Asszamtól nyugatra, Bihar államban legalább 33 ember vesztette életét a zivatarokban. Több mint 36-an megsérültek a szokatlan időjárás miatt, amely több száz hektárnyi termést és több ezer gyümölcsfát megkárosított.

Bihart ezen a héten intenzív hőhullám is sújtotta, a hőmérséklet elérte a 40 fokot. 

Az árvíz Sylhet városának számos pontját sújtotta, a legnagyobb északkeleti várost, ahol egy másik tisztviselő szerint mintegy 50 ezer család van napok óta áram nélkül.

Az áradást az esőzések és a határon túlról, Asszamból érkező áradat egyaránt okozta. A tisztviselők azonban azt mondták, hogy a Zakiganjnál található határon lévő megrongálódott gátat csak akkor tudják megjavítani, ha a vízszint csökken.

Rovatok