Index Vakbarát Hírportál

Az építészek is készülnek a klímaváltozásra

2022. május 3., kedd 12:20

Egy árvizeknek kitett világra készülnek fel az építészek, ugyanis a klímaváltozás miatt a városokat egyre gyakrabban érik árvizek.

Egy 2019-es tanulmány szerint a globális tengerszint az évszázad során várhatóan 0,6 és 2 méter közötti mértékben emelkedik, 2100-ra pedig legalább 190 millió ember élhet az előre jelzett dagályvonal alatti területeken.

Ha a megállapításaink helytállóak, a part menti közösségeknek világszerte sokkal nehezebb jövőre kell felkészülniük, mint amire jelenleg számíthatunk

– figyelmeztetett a tanulmány.

Egy másik kutatás arra a következtetésre jutott, hogy ha a világ nem tesz semmit a tengerszint emelkedésének mérséklése érdekében, a part menti áradások 2100-ra a globális bruttó nemzeti össztermék akár 20 százalékát is elérő károkat okozhatnak.

Az árvízveszély megváltoztatja a városok építésének módját, és az építészek az új éghajlati valósághoz igazítják terveiket. A fenntartható anyagokat és innovatív technikákat alkalmazó, a világ minden tájáról származó tervek egyre nagyobb jelentőséggel bírhatnak egy olyan jövőben, ahol az áradások széles körben elterjedhetnek.

Innovatív építészet

A globális tengerszint emelkedésével az építészeknek alkalmazkodniuk kell az új éghajlati valósághoz. Az egyik leginnovatívabb árvízálló projekt San Franciscóban valósulna meg az Egyesült Államokban. Az Embarcadero negyed San Francisco egyik legkedveltebb területe, de egyben Amerika egyik legveszélyeztetettebb történelmi helye is, ami a földrengések és a tengerszint emelkedése miatt sérülékeny.

Szeptemberben a londoni székhelyű Heatherwick Studio nyilvánosságra hozta „The Cove” című vízióját, egy olyan tervezetet, amely

megvédené a területet az áradásoktól, miközben új társadalmi központot és ökológiai parkot biztosítana a közösség számára.

A fejlesztés az elhagyott mólókat használná, köztük a 30–32-es mólókat, amelyeket az 1989-es Loma Prieta földrengés után érintetlenül hagytak.

Ellenállnak a szélsőséges időjárási körülményeknek is

A második, amelyet a leginnovatívabb projektek közül érdemes kiemelni a CNN listájáról, az az észak-norvégiai Manhausen távoli szigetén, az északi sarkkör szélén álló, Snorre Stinessen Arkitektur által épített kabinok sorát úgy tervezték, hogy ellenálljanak a szélsőséges időjárási körülményeknek. Mindegyiket cölöpök támasztják alá, és a hullámok magasságának és a tengerszint várható emelkedésének megfelelően helyezik el.

A Baca Architects pedig az „akvatektúrára”, azaz a vízben, vízre vagy víz közelében történő építkezésre specializálódott. A 2016-ban Temze partján, valamint az Egyesült Királyságban és Marlow-ban épült Amphibious House-ról híres. A területen előforduló árvizek elleni védelem érdekében a ház úszóképes, száraz körülmények között a földön nyugszik, árvíz idején pedig felemelkedik a dokkjában, hogy úszni tudjon.

A Föld napja alkalmából foglalkoztunk a bolygó védelméről szóló projektekkel, amelyekről ide kattintva bővebben tájékozódhat.

(Borítókép: Elárasztott ház 2021. február 4-én Franciaországban. Fotó:  Philippe Lopez / AFP)

Rovatok