Index Vakbarát Hírportál

Joe Biden: Amerika katonai erőt alkalmazna, ha Kína megtámadná Tajvant

2022. május 23., hétfő 10:57

Joe Biden azt is támogatja, hogy Japán állandó taggá váljon az ENSZ Biztonsági Tanácsában. Csökkentenék Kína befolyását és erősítenék az együttműködést a csendes-óceáni térségben.

Megbeszélésük után a japán kormányfő jelezte, hogy mindketten állást foglaltak az állandó tagként az Egyesült Államok mellett Kínát, Oroszországot, Nagy-Britanniát és Franciaországot magában foglaló BT reformja mellett − adta hírül az MTI. 

Joe Biden egyúttal bejelentette, hogy az indiai–csendes-óceáni térség gazdasági fellendülésének érdekében 13 ország szorosabb partnerségi viszonyon alapuló keretmegállapodást kötött. Ez egyebek között az ellátási láncolatok erősítésére, az energiaügyi és infrastrukturális együttműködésre, a korrupció elleni küzdelemre, valamint kereskedelmi kérdésekre terjed ki.

Joe Biden amerikai elnök kijelentette, hogy katonai erőt alkalmazna Tajvan megvédésére, ha Kína valaha is megtámadná, felhagyva a korábbi elnökök

stratégiai kétértelműségével.

Biden arra a japán kérdésre válaszolt, hogy Tajvan védelmére kelni más lenne-e, mint Ukrajna támogatása az orosz invázió után – írta meg a New York Times.

Az Egyesült Államok elnöke újságírói kérdésre kijelentette, hogy hajlandó lenne többet tenni Tajvanért, mint amennyit Ukrajna megsegítéséért tett, ahová több tízmilliárd dollár értékben küldött fegyvereket, valamint hírszerzési segítséget biztosított az orosz megszállók legyőzéséhez, de nem volt hajlandó amerikai csapatokat küldeni.

Az elnök részleteket nem közlő nyilatkozata meglepte saját kormányának néhány, a teremben lévő tagját, akik nem számítottak arra, hogy ilyen kendőzetlen határozottsággal fog fogalmazni. Az Egyesült Államok mindig is óvta Kínát attól, hogy erőszakot alkalmazzon Tajvan ellen, miközben általában homályosan fogalmazott arról, hogy meddig menne el a sziget megsegítése érdekében. 

Negyven év után először fog Kínáénál gyorsabban nőni az Egyesült Államok GDP-je 

Az Egyesült Államok hazai összterméke (GDP) több mint negyven év után az idén először fog gyorsabban nőni, mint Kínáé − jelentette ki Joe Biden amerikai elnök hétfőn Tokióban, amikor Fumio Kishida japán miniszterelnökkel tartott közös tokiói sajtótájékoztatót.

Az Egyesült Államok GDP-je 40 év után először fog gyorsabban nőni, mint Kínáé. Ez azt jelenti, hogy nincs problémánk? Természetesen ugyanazok a problémáink vannak, mint a világ többi országának, de a gondok következményei nem olyan súlyosak, mint a világ más részein

− mondta arra a kérdésre válaszolva, hogy elkerülhetetlen-e a recesszió az Egyesült Államokban, és az amerikaiaknak fel kell-e készülniük rá.

A Bloomberg Economics múlt héten megjelent előrejelzése szerint az Egyesült Államok gazdasága 2,8 százalékkal, Kínáé szerényebben, 2 százalékkal nő. Amennyiben beigazolódik az előrejelzés, az amerikai gazdaság bővülése először körözi le Kínáét 1976 óta.

Az amerikaiak csökkentenék Kína befolyását a térségben

Washingtonnak jelenleg nincs gazdasági pillére az indiai–csendes-óceáni szerepvállalásához, mióta Donald Trump korábbi elnök kilépett a multinacionális csendes-óceáni kereskedelmi megállapodásból, így Kína könnyedén ki tudta terjeszteni befolyását a térségben − írta meg a CNBC

Kína üdvözli a regionális együttműködés megerősítését célzó kezdeményezéseket, de

ellenzi a megosztottság és a konfrontáció kialakítására irányuló kísérleteket

− mondta Vang Ji külügyminiszter nyilatkozatában. Ahogy fogalmazott:

Az ázsiai csendes-óceáni térségnek a békés fejlődés fellegvárává kell válnia, nem pedig geopolitikai gladiátorarénává.

(Borítókép: Joe Biden és Kisida Fumio 2022. május 23-án. Fotó: REUTERS/Jonathan Ernst) 

Rovatok