Index Vakbarát Hírportál

Életfogytiglanra ítélték az orosz katonát az első, háborús bűnökért indított perben

2022. május 23., hétfő 13:17

Egy ukrajnai bíróság életfogytiglani börtönbüntetést szabott ki egy orosz harckocsiparancsnokra, aki meggyilkolt egy civilt. Ez volt az első, háborús bűnök ügyében indított per Ukrajnában az invázió kezdete óta.

Vagyim Siszimarin 21 éves őrmestert azért ítélték el, mert február 28-án megölte a 62 éves Oleksandr Selipovot az északkelet-ukrajnai Csupahivka faluban − írta a BBC

Az őrmester beismerte, hogy lelőtte a férfit, de a bíróságon azt mondta, hogy parancsra cselekedett, és bocsánatot kért az özvegyétől.

Ukrajna több más állítólagos háborús bűncselekményt is vizsgál, de Moszkva tagadja, hogy csapatai civileket vettek volna célba az invázió alatt, Ukrajna szerint azonban több mint 11 000 bűncselekmény történhetett.

A kék és szürke kapucnis pulóvert viselő Siszimarin csendben figyelte az eljárást a tárgyalóteremben lévő megerősített üvegkalitkából, és nem mutatott érzelmeket, amikor az ítéletet felolvasták.

Az ítélethirdetés előtt a férfi kirendelt védőügyvédje azt mondta a BBC Newsnek, hogy egyetlen orosz tisztviselő sem lépett kapcsolatba vele. Vlagyimir Putyin elnök szóvivője azt mondta, hogy a Kremlnek „nincs információja” az ügyről.

A gyilkosság idején a 21 éves Szisimarin több katonával együtt egy általuk lefoglalt autóban utazott, miután konvojukat támadás érte, és elszakadtak egységüktől.

Amikor észrevették a későbbi áldozatot, éppen a telefonján beszélt, mondta a vádlott, hozzátéve, hogy parancsba kapta, lője le.

Védőügyvédje pénteken azt mondta a bíróságnak, hogy az őrmester csak azután lőtt, hogy kétszer is megtagadta a parancs végrehajtását, és hogy a három-négy lövésből csak egy találta el a célt.

Az ügyvéd szerint a katona saját biztonságát féltve lőtt, és megkérdőjelezte, hogy szándékában állt ölni.

Mondja meg, kérem, miért jöttek ide [az oroszok]? Hogy megvédjenek minket? Kitől? Megvédtél engem a férjemtől, akit megöltél?

− kérdezte a férfitól az áldozat özvegye, Vlagyimir Putyin orosz elnök indoklását idézve az ukrajnai invázióra.

A katonának erre nem volt válasza. Korábban bocsánatot kért az özvegytől, és azt mondta:

Megértem, hogy nem fogsz tudni megbocsátani nekem.

Selipova a BBC-nek így nyilatkozott:

Nagyon sajnálom őt, de egy ilyen bűncselekményért nem tudok megbocsátani neki.

(Borítókép: Vagyim Siszimarin orosz katona bírósági meghallgatása Kijevben 2022. május 23-án. Fotó:  REUTERS/Viacheslav Ratynskyi)

Rovatok