Index Vakbarát Hírportál

Kína: Az Egyesült Államok a tűzzel játszik, és megégeti magát

2022. május 24., kedd 07:58

Csu Feng-lien, a pekingi kormányzat tajvani ügyekért felelős hivatalának vezetője reagált Joe Biden amerikai elnök tokiói látogatásán tett kijelentéseire, és azt mondta, az Egyesült Államok a tűzzel játszik a Tajvan-kártyát felhasználva Kína visszatartására, de megégeti magát.

Biden újságírói kérdésre válaszolva mondta, hogy Tajvan esetleges megszállása esetén az Egyesült Államok katonailag is kész lenne beavatkozni.

Erre köteleztük el magunkat

– fogalmazott az amerikai elnök.

Csu Feng-lien felhívta a figyelmet arra, hogy a kínai–amerikai kapcsolatok alapja az „egy Kína elvének” betartása. Felszólította Washingtont, hogy hagyjon fel az olyan kijelentésekkel és cselekményekkel, amelyek sértik ezt az alapelvet.

Így fenyegetőzött Csu Feng-lien

A kínai tisztségviselő azt is kiemelte, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) éves közgyűlése elutasította Tajvan „bizonyos országok által szorgalmazott” megfigyelői státuszát. Szerinte mindez azt mutatja, hogy az „egy Kína elve” miatt vitathatatlan és általános egyetértés uralkodik a nemzetközi közösségben.

Feng-lien egyben figyelmeztette a függetlenségpárti Demokratikus Haladás Pártjának (DPP) – tajvani liberális párt – vezetését, hogy rossz véget fog érni, ha haladéktalanul nem hagynak fel a szeparatista tevékenységgel és az amerikai támogatásra támaszkodó függetlenségi törekvésekkel – írja az MTI.

Rovatok