Index Vakbarát Hírportál

Több mint 300 ember betegedett meg a szalmonellás Kinder csokitól

2022. május 24., kedd 12:07

16 országban összesen 324 ember kapott szalmonellafertőzést a Belgiumban gyártott Kinder csokoládék miatt.

A termékekből Magyarországra is jutott, azok visszahívását a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) április elején rendelte el. Később az is kiderült, hogy a szalmonella még decemberben jelent meg a belgiumi gyárban.

Egy friss jelentés szerint 16 különböző országban összesen 324 szalmonellás beteget jelentettek az esettel összefüggésben. Magyarországon azonban egy páciensről sem tudnak. A legtöbb beteg az Egyesült Királyságban (109), Franciaországban (81), Belgiumban (64) és Svájcban (43) volt. 

A legtöbb páciens 10 év alatti gyermek volt, valamint a nők aránya is nagyobb volt a betegek között. A páciensek felét kórházban kellett kezelni, de senki sem halt meg a betegség miatt.

Újraindíthatják a gyártást Belgiumban

A belga hatóságok jelentése szerint a 2021. december eleje és 2022. január vége között az érintett üzemben végzett vállalati ellenőrzések során a kész- és félkész termékekből, köztes termékekből, nyersanyagokból, környezeti kenetmintákból és öblítőolaj-mintákból vett 81 minta volt pozitív szalmonellára. A termelést december 16-án leállították, január 3-án újraindították, január 7-én ismét leállították, majd néhány nappal később újraindították. Április elején újra leállt az üzem,

de júniusban újra megkezdhetik a gyártást, azzal a feltétellel, hogy három hónappal később felülvizsgálják a döntést. 

A szalmonellára pozitív termékeket megsemmisítették, a gyártósort megtisztították. A globális visszahívások ellenére még mindig vannak olyan termékek egyes boltokban, amik szalmonellafertőzöttek lehetnek. A Ferrero visszahívásának költségei a Lockton biztosítótársaság szerint meghaladhatják a 60 millió dollárt.

(Borítókép: Nem fertőzött Kinder tojások egy brüsszeli szupermarketben 2022. április 14-én. Fotó: Thierry Monasse/Getty Images)

Rovatok