Index Vakbarát Hírportál

Rosszullétig lerészegedtek a tisztviselők a Downing Streeten

2022. május 25., szerda 18:07

A brit közigazgatási szolgálat vizsgálatában jelentette, hogy nehéz indokokat találni a brit kormány magatartására. Ezzel a Downing Street-i házibulikra utaltak, melyeket tiltottak volna a koronavírus ellen bevezetett korlátozások. Boris Johnson miniszterelnök a jelentés ismertetése utáni parlamenti vitában egyértelművé tette, hogy nem kíván lemondani.

A 60 oldalas, bizonyító erejű fotókat is tartalmazó vizsgálati jelentést szerdán kapta meg a brit kormány, és röviddel később nyilvánosságra is hozta.

Sue Gray, a brit közigazgatási szolgálat magas rangú tisztviselője, aki a vizsgálatot irányította, és a jelentést összeállította, úgy fogalmaz:

az összejövetelek közül legalább néhány súlyos mértékben megsértette a kormány meghatározó posztjain dolgozóktól elvárt magas szintű normákat, és azokat a magatartási normákat is, melyek betartását éppen a kormány várta el a brit lakosságtól az adott időszakokban.

A rosszullétig lerészegedtek a tisztviselők

A jelentés szerint a vizsgált összejövetelek némelyikének megtartását egyszerűen nem lett volna szabad megengedni, legalábbis olyan formában nem, ahogy lezajlottak. A dokumentum több olyan esetet idéz, amelyekben a kormánytisztviselőkkel rendezett összejöveteleket ivászat is kísérte, és előfordult, hogy

egy résztvevő a rosszullétig lerészegedett, két másik pedig kisebb összetűzésbe keveredett.

A Gray-jelentés megállapítja, hogy a túlzott munkahelyi alkoholfogyasztás semmilyen időszakban nem helyénvaló. A jelentésnek ez a része egyértelmű utalás arra a partira, amelyet Martin Reynolds, Boris Johnson kormányfő akkori személyi titkára rendezett 2020. május 20-án. Az ITV brit kereskedelmi televízió hírszerkesztőségéhez januárban eljutott egy e-mail, amelyben Reynolds tisztviselőket hívott meg a kerti összejövetelre. A meghívóban szerepelt az is, hogy

italt mindenki hozzon magával.

Bőrönddel mentek bort vásárolni

A rendezvényen hozzávetőleg harmincan vettek részt, köztük Johnson is. A koronavírus-járvány első hullámának megfékezésére 2020. március 23-án elrendelt szigorú angliai korlátozások értelmében – amelyek a kerti parti idején érvényben voltak – kettőnél több, nem egy háztartásban élő ember szabadtéren sem tartózkodhatott egymás társaságában. Abban az időszakban, amelyre a vizsgálat kiterjedt,

más, ivászattal kísért partik is voltak a Downing Street-i miniszterelnöki hivatalban.

A The Daily Telegraph című konzervatív brit napilap januárban közölt értesülése szerint tavaly április 16-án két, hajnalba nyúló, alkoholfogyasztással egybekötött búcsúbulit tartottak a Downing Streeten, az egyiket James Slack kommunikációs igazgató távozása, a másikat Johnson egyik személyi fotósának utolsó munkanapja alkalmából. A lap értesülése szerint a két parti egybeolvadt, és az egyik jelenlévő az est folyamán bőrönddel ment egy közeli szupermarketbe, hogy bort vásároljon a rendezvényre.

Ez az eset különösen nagy felháborodást keltett, mivel II. Erzsébet királynő tavaly áprilisban, életének századik évében elhunyt néhai férje,

Fülöp edinburghi herceg temetésének előestéjén történt.

A szerdán nyilvánosságra hozott Gray-jelentés részletez olyan esetet is, amelyben még falakra, illetve többcsomagnyi másolópapírra is vörösbor fröccsent, és mindezt a takarítóknak kellett másnap feltakarítaniuk. A jelentés szerint mindezért a hivatali és politikai vezetőknek kell felelősséget vállalniuk.

Boris Johnson a jelentésről rendezett szerda délutáni alsóházi vitában kijelentette, minden felelősséget vállal a történtekért, de a Downing Streeten azóta alapvető személyi változások történtek. Hozzátette: a kormány reméli, hogy mindezek után túlléphet az ügyön, és a brit népet érintő legfontosabb ügyekre összpontosíthat.

Hangsúlyozta: nem kifogásokat keres, de a vizsgálat 600 napi időtartamra terjedt ki, és ez alatt nyolc olyan esemény történt, amely szabálysértőnek minősült. A korlátozások idején lezajlott partik ügyében külön rendőrségi vizsgálat is zajlott, amelynek eredményeként a Scotland Yard összesen 126 pénzbírságot rótt ki 83 kormánytisztviselőre, köztük Johnsonra is.

Boris Johnson a modern brit politikatörténetben az első olyan, hivatalban lévő miniszterelnök, akit törvénysértés miatt hatósági szankcióval sújtottak.

Az ügyben parlamenti szakbizottság is vizsgálódik, megállapítandó, hogy Boris Johnson félrevezette-e az alsóházi képviselőket a zárlatok idején tartott, a rendőrség által törvénysértőnek minősített összejövetelek ügyében.

A brit kormány által kidolgozott magatartási szabályok egyértelműen elvárják minden olyan kormánytag lemondását, akiről bebizonyosodik, hogy bármilyen ügyben tudatosan félrevezette a parlamentet – írja az MTI.

(Borítókép: Boris Johnson 2022. május 24-én. Fotó: Matt Dunham / Pool via Reuters)

Rovatok