Index Vakbarát Hírportál

Boris Johnson fellélegzett a karanténparti-botrány miatt, de újabb válsággal kell szembenéznie

2022. május 21., szombat 13:17

Csütörtökön bejelentették, hogy a brit miniszterelnök nem kap újabb bírságot a Metropolitan Rendőrségtől a karanténidőszak alatti szabálytalan házibulik botránya miatt.

Annak ellenére, hogy ő az első brit miniszterelnök a történelemben, akiről kiderült, hogy hivatali ideje alatt megszegte a törvényt, miközben a Downing Streeten dolgozó emberek több száz rendőrségi bírságot kaptak a Covid-szabályok megsértése miatt, amelyeket maga Johnson hozott, a rendőrségi vizsgálat lezárása után a miniszterelnök ellenségeinek nincs könnyű dolga Boris Johnson leváltásával.

Boris Johnson viszont messze van attól, hogy a karanténbotrány ügyében túl legyen a nehezén. Jövő héten Sue Gray vezető köztisztviselő közzéteszi a botrányról szóló jelentését, amely valószínűleg erősen kritikus lesz Johnsonnal szemben. Amint ez a jelentés megjelenik, egy parlamenti bizottság vizsgálatot indíthat Johnson ellen, amely során végül arról fog dönteni, hogy Johnson szándékosan félrevezette-e a parlamentet, amikor tagadta, hogy bármilyen szabályszegés történt volna a házában.

Megélhetési válság fenyeget

CNN szerint a megélhetési válság, amelyet a britek jelenleg tapasztalnak, és az, hogy a kormány hogyan kezeli azt, valószínűleg uralni fogja a politikai napirendet a következő, 2024-re tervezett általános választásokig. A konzervatív képviselők nem bíznak abban, hogy Johnsonnak van megoldása erre a válságra. A kabinet egyik volt minisztere, aki régóta bírálja Johnsont, arra a tényre mutat rá, hogy Johnson húzta az időt, amikor a fogyasztók számára az áremelkedésből hasznot húzó energiacégekre váratlanul adót vetett ki.

Már eddig is túl lassú volt. Még ha a kormány meg is adóztatja az energiacégeket, emlékezni fognak rá, hogy nem tette meg elég hamar

– mondta a volt miniszter. Hozzátette:

Attól tartok, hogy ez, valamint az a benyomás, hogy hazudott a pártok felett, azt jelenti, hogy a kár máris megtörtént sokak számára, akik 2019-ben rá szavaztak. A következő választáson pedig a párt megbűnhődik a hibáiért.

Egy magas rangú képviselő, aki támogatta Johnson 2019-es vezetői pályázatát, a CNN-nek azt mondta, hogy még a miniszterelnök támogatói között is az az érzés alakult ki, hogy a megélhetési válság egyre rosszabb lesz, és a kormánynak „nem lesz terve, amíg nem lesz túl késő”. Kénytelen lesz „vészköltségvetést tartani, ami lehetővé teszi majd, hogy az ellenzéki Munkáspárt a sírján táncoljon”, amiért hagyta, hogy ilyen rossz legyen a helyzet.

Nyomoznak szexuális erőszak miatt

Johnsonra más buktatók is várnak.

A héten letartóztatták egyik képviselőjét szexuális erőszak gyanújával.

Mindez annak fényében történik, hogy számos képviselő ellen folyik nyomozás szexuális visszaélések miatt, és a kormány bennfentesei szerint Johnson kabinetjének tagjai is rajta vannak ezen a listán.

Rovatok