Index Vakbarát Hírportál

Elhunytakat is kitiltottak Oroszországból, nem hibátlan a lista

2022. május 26., csütörtök 13:25

Oroszország véglegesen megtiltotta csaknem ezer amerikai, köztük Joe Biden elnök és Kamala Harris alelnök belépését az országba – válaszul az Egyesült Államok Ukrajnának nyújtott támogatására, valamint a Moszkva ellen közel három hónappal az invázió után bevezetett, történelminek nevezett szankciókra. A lista nem tökéletes: elhunytak is szerepelnek rajta, miközben az előző elnök például nem.

Az orosz külügyminisztérium listáján 963 név olvasható. Noha a lépés jobbára jelképes, mégis érdekes végiglapozni a neveken. A Biden-kormányzat tagjai mellett republikánusok, technológiai cégek vezetői, újságírók, hétköznapi emberek, elhunyt törvényhozók, sőt egy hollywoodi sztár is kitiltással büntetett – összegezte a Washington Post.

„Az Egyesült Államok által folyamatosan bevezetett oroszellenes szankciókra adott válaszlépésekkel összefüggésben az orosz külügyminisztérium közzéteszi azoknak az amerikai állampolgároknak a listáját, akiknek véglegesen tilos az Orosz Föderáció területére belépniük” – áll az orosz külügyminisztérium közleményében.

Az elnök mellett Antony Blinken külügyminiszter és Lloyd Austin is kitiltott, holott az amerikai védelmi miniszter a napokban tárgyalt telefonon orosz kollégájával, Szergej Sojguval.

Pete Buttigieg közlekedési miniszter, az elnök fia, Hunter Biden, Hillary Clinton volt külügyminiszter és Jen Psaki sem teheti be a lábát Oroszország területére.

„Azt hiszem, le kell mondanunk az augusztusi moszkvai családi kirándulásunkat…” – így reagált a Fehér Ház korábbi sajtófőnöke a hírre.

I guess we will have to cancel our August family trip to Moscow... https://t.co/wthx35BDdJ

— Jen Psaki (@jrpsaki) May 22, 2022

Donald Trump megúszta a kitiltást

Egy prominens név hiányzik a listáról: Donald Trump volt elnök. Az egyetlen jeles kormányzati tisztviselő az előző ciklusból Mike Pompeo volt külügyminiszter. Az amerikai törvényhozás vezetőit: Nancy Pelosi házelnököt, Charles E. Schumer demokrata szenátusi többségi vezetőt és Kevin McCarthy republikánus képviselőházi kisebbségi vezetőt szintén kitiltották.

Ugyanakkor a szenátus republikánus kisebbségi vezetője, Mitch McConnell nincs a listán, és az a Rand Paul republikánus szenátor sem, aki miatt elnapolták az Ukrajnának nyújtandó 40 milliárd dolláros katonai és humanitárius segélycsomag megszavazását.

A kitiltott amerikaiak listáját akkor hozták nyilvánosságra, amikor Oroszország folytatja Szeverodonyeck, az Ukrajna ellenőrzése alatt álló legkeletibb város intenzív bombázását, ami a jelek szerint a háború következő nagy csatatere lesz. A város külterületén harcok folynak.

Az oroszok Szeverodonyecket is rombolják, akárcsak Mariupolt

– mondta Szerhij Hajdaj luhanszki kormányzó.

Rabbi, professzor és elhunyt a büntetőlistán

Az amerikaiak többsége változatlanul kiáll Ukrajna mellett. A Washington Post és az ABC felmérése szerint a két nagy párt képviselőinek többsége is – politikai hovatartozástól függetlenül – támogatja az Oroszország elleni szankciók szigorítását, valamint Ukrajna katonai és humanitárius megsegítését.

A megkérdezettek 73 százaléka szerint az Egyesült Államok megfelelő mértékben, illetve túl keveset tesz Ukrajna támogatására. Oroszország márciusban hirdette meg saját szankcióit az Egyesült Államokkal szemben. A most közzétett listán szereplő személyek közül néhányat Oroszország már korábban is szankciókkal sújtott. Hozzájuk csatlakozott most még tucatnyi amerikai demokrata és republikánus törvényhozó.

A listán megnevezték a republikánus John McCaint, a demokrata Harry M. Reidet és szintén republikánus Orrin G. Hatchet, noha mindannyian meghaltak. McCain 2018-ban, 81 évesen, Reid tavaly decemberben 82 évesen, Hatch pedig a múlt hónapban, 88 évesen hunyt el.

Az orosz külügyminisztérium nyolcvanhat, az orosz feketelistán felsorolt személyt egyszerűen „amerikai állampolgárként” azonosított. A kitiltottak között vannak rabbik, egy LMBTQ-aktivista, egy iowai bíró, védelmi cégek vezetői és a Yale Egyetem történelemprofesszora.

Idekerült Mark Zuckerberg, a Facebook, illetve Brad Smith, a Microsoft elnöke. A kizárt amerikai újságírók között van a Washington Post, az ABC News, a New Yorker, a New York Times és a CNN munkatársa. A Fox News egyetlen újságíróját vagy műsorvezetőjét sem tiltották ki Oroszországból.

A kitiltottak közé került meglepetésre a 84 éves Morgan Freeman. Az orosz külügyminisztérium bejegyzésében megjegyezte: az Oscar-díjas színész azért került a tiltólistára, mert 2017-es videóüzenetében „Oroszországot az Egyesült Államok elleni összeesküvéssel vádolta, és országunk elleni harcra szólított fel”. Freeman a 2016-os amerikai elnökválasztásba való orosz beavatkozásra hívta fel a figyelmet.

„Megtámadtak minket” – mondta akkor Freeman. „Háborúban állunk.”

„Megtisztelő” a listán szerepelni

Több amerikai a közösségi médiában reagált a kitiltásra. Michael Carpenter, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet amerikai nagykövete szarkasztikusan egyenesen „megtisztelőnek” tartja, hogy az ő neve sem maradt ki.

What an honor https://t.co/qTBXXInNSF

— Michael Carpenter (@mikercarpenter) May 21, 2022

Norman Barbosa, egy volt szövetségi ügyész, jelenleg a Microsoft alkalmazottja megjegyezte, hogy „jó társaságba” került a hosszú listán.

Donna Brazile, veterán politikai stratéga és a Demokrata Nemzeti Bizottság korábbi ideiglenes elnöke azon tűnődött, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök miért vette fel őt az Oroszországból kitiltottak közé. „Hát igen, én a demokratikus kormányokat támogatom a tekintélyelvűen vezetett diktátorokkal szemben” – tweetelte. „Viszlát, Putyin!”

Lori Trahan demokrata képviselő leszögezte: nem változtatja meg a véleményét az invázióról, annak ellenére, hogy az ő neve is felkerült a kitiltott amerikaiak listájára.

(Borítókép: Az orosz külügyminisztérium épülete 2021. április 22-én. Fotó: Alexander Sayganov / SOPA Images / LightRocket / Getty Images)

Rovatok