Index Vakbarát Hírportál

Kína és Oroszország megvétózta az amerikai szankciótervezetet

2022. május 27., péntek 10:57

Kína és Oroszország megvétózta az ENSZ Biztonsági Tanácsában azt az amerikai kezdeményezésű határozatot, amely új szankciókat vezetne be Észak-Koreával szemben a ballisztikusrakéta-indítások megbüntetésére.

A tanács többi 13 tagja megszavazta a határozatot, amely egyebek között Phenjan olajimportjának csökkentését tartalmazza.

Öt éve, 2017 óta, amikor a tanács egyhangúlag szigorú szankciókat fogadott el, a tanács visszafogottsága és hallgatása nem szüntette meg, de még csak nem is csökkentette a fenyegetést. Éppen ellenkezőleg, Észak-Korea felbátorodott a tanács tétlensége láttán

– indokolta az amerikai kezdeményezést Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete.

Ázsia nem lesz csatatér

Kínai kollégája, Csang Csün azzal vádolta meg az Egyesült Államokat, hogy szándékosan kudarcot akar, és távolabb viszi a tanácsot a párbeszédtől és a megbékéléstől. Szerinte a probléma lényege az, hogy fel akarják-e használni a Koreai-félsziget kérdését az úgynevezett indiai–csendes-óceáni stratégiájukhoz.

A kínai diplomata már a szavazás előtt újságíróknak azt mondta, hogy Peking egyáltalán nem ért egyet egyetlen olyan kísérlettel sem, amely Ázsiát csatatérré változtatná, valamint konfrontációt vagy feszültséget keltene.

Csang Csün egyúttal felszólította az Egyesült Államokat, hogy dolgozzon a politikai megoldás előmozdításán. Kifejtette, hogy az új szankcióknak humanitárius következményei lennének Észak-Koreában, ahol a közelmúltban koronavírus-járvány is kitört.

A vétó alkalmazása az észak-koreai rezsim védelmét jelenti

Vaszilij Nyebenzja, Oroszország ENSZ-nagykövete azzal vádolta meg az Egyesült Államokat, hogy szándékosan figyelmen kívül hagyja Phenjan felhívását, hogy véget vessen ellenséges tevékenységének. Úgy vélte,

a válsághelyzetekre a nyugati országok csak egyetlen választ ismernek, a szankciókat.

Nicolas De Riviere francia ENSZ-nagykövet szerint a vétó alkalmazása az észak-koreai rezsim védelmét jelenti, és biankó csekket ad neki a további fegyverkezéshez. Egyúttal mély sajnálatát fejezte ki a szavazás miatt, amely a tanács megosztottságát jelzi.

Észak-Korea a héten újabb rakétákat indított, köztük a valószínűleg legnagyobb interkontinentális ballisztikus rakétájával, nem sokkal Joe Biden amerikai elnök ázsiai látogatása után. Az ENSZ-ben az Egyesült Királyság, Franciaország és Dél-Korea azt az aggályát hangoztatta, hogy Észak-Korea hamarosan végrehajthatja hetedik nukleáris kísérletét, amely öt év óta az első lenne.

A Liechtenstein kezdeményezésére nemrég elfogadott új eljárásrend értelmében Kínának és Oroszországnak hamarosan magyarázatot kell adnia az ENSZ Közgyűlése előtt, hogy miért éltek csütörtökön vétójogukkal – írja az MTI.

Rovatok