Index Vakbarát Hírportál

Mint egy durva videójátékban, úgy lövik rommá az orosz tankot

2022. május 28., szombat 09:17 | aznap frissítve

Videón látható, amint az Ukrán Idegenlégió harcosainak egy angolul beszélő csoportja, akik az ukrán Kranken csoporttal együtt tevékenykednek, rajtaütést hajt végre egy orosz BTR harckocsin Harkivtól északra.

A felvételen az látható, hogy a katonák a közeli erdőn keresztül a tankhoz lopakodnak, majd viszonylag rövid távolságból páncéltörő fegyverekkel támadják a járművet. A videót egy sisakkamerával, valamint egy drónnal rögzítették.

A rajtaütés után a katonák látták, hogy a jármű még mindig aktív, és feléjük halad, ezért úgy döntöttek, hogy visszavonulnak.

A drónvideóban látható, hogy a harckocsi a támadás elől szintén visszahúzódik az erdőbe. A felvétel egy másik jelenete azt mutatja, hogy ezt követően a tank megsemmisül.

Mint azt megírtuk, Oroszország már több száz harckocsit vesztett az orosz–ukrán háború alatt. Szakértők szerint a nagy veszteség két dolognak tudható be: elsősorban a fejlett ukrán páncéltörőknek, illetve annak, hogy az orosz erők nem használják hatékonyan a katonai járműveiket.

Az RGW-90 gránátvető, amellyel a harckocsit kilőtték egy sokoldalú rendszer kettős üzemmódú robbanófejjel. A HEAT (High Explosive Anti-Tank) üzemmódban formázott töltetként működik, olvadóbiztosítékkal, és akár 500 mm-es hengerelt acélpáncélt is képes átütni − írja a modernfirearms.net

Rovatok