Index Vakbarát Hírportál

Itt vannak a lehetséges forgatókönyvek egy Putyin utáni Oroszországra

2022. május 29., vasárnap 18:49

Az ellenzéki Mihail Hodorkovszkij azt vázolta, hogy milyen forgatókönyvek valósulhatnak meg Oroszországban Vlagyimir Putyin távozása után.

Mihail Hodorkovszkij orosz ellenzéki politikus szerint amíg az orosz elnök hatalomban marad, Európában nem lehet stabil béke.

Hodorkovszkij a TG-csatornának nyilatkozva négy lehetőséget lát az országa előtt a Putyin-korszak lezárulta után:

  1. Putyin megőrzi a hatalmat távozása után. Oroszország pedig folytatja birodalmi politikáját. Szerinte ezzel a polgár- és hódító háborúk folytatódnak. „Szomorú. Az ország szétszakad, ha nem pusztul el az atomháború lángjaiban” – kommentálta.
  2. Szétesik az ország, és romjain 5–7 atomállam jön létre, amely vitatott közigazgatási határokkal rendelkezik, és nagy valószínűséggel azok bővítéséért harcolnak majd. „A háború nukleárissá válhat, ha a konfliktus nemzetközivé válik” – tette hozzá a politikus.
  3. „Az antiputyinisták hatalomra jutásuk esetén megpróbálnák létrehozni az egységes, demokratikus Oroszországot.” Szerinte a Nyugat támogatására tett kísérlet viszont nem jár sikerrel, a közeledési folyamat lassú és problémás lesz, és a hatalmat akkor is meg kell tartani. Tehát szükségük lesz egy ellenségre vagy korrupt regionális elitekre – mondta.
  4. Az Egyesült Államok példáját követő föderalizáció esetén a régiók lakossága válik a hatalom bázisává, és azok képviselőiből szövetségi központot hoznának létre a közös problémák megoldására – vázolta fel a negyedik lehetőséget.

„Lehetséges, hogy ennek a szövetségi központnak egy részét olyan pártok alkotják, amelyek először kommunistának, liberálisnak vagy nacionalistának tartják magukat, és csak azután képviselik a Volga-vidék lakosait, a szibériaiakat vagy a távol-keletieket. Fontos, hogy ezek az emberek ne saját magukat, hanem csak a szavazóik érdekeit képviseljék a törvényhozásban, és visszahívhatók legyenek” – mondta Hodorkovszkij.

Valaki már megpróbálta

Kijlo Budanov, az ukrán védelmi minisztérium fő hírszerzési igazgatóságának vezetője május 23-án azt nyilatkozta, hogy az orosz elnök ellen februárban gyilkossági merényletet kíséreltek meg. A hírszerzési vezető elmondása szerint Vlagyimir Putyint a Fekete-tenger és a Kaszpi-tenger között fekvő kaukázusi régió képviselői támadták meg. 

Jó ideje azt híresztelik Putyinról, hogy súlyos rákbetegséggel küzdhet. Ezzel kapcsolatban Oliver Stone Oscar-díjas filmrendező annyit mondott, hogy az orosz elnök tényleg rákos volt, de már legyőzte a betegséget.

(Borítókép:  Vlad Karkov / SOPA Images / LightRocket / Getty Images)

Rovatok