Index Vakbarát Hírportál

A szerencséseket kiengedik Sanghajban, de csak akkor, ha alacsony kockázatú helyen laknak

2022. május 30., hétfő 20:43

Sanghajban június elején oldják fel a két hónapon át tartó vesztegzárat, miután a helyi hatóságok úgy ítélték meg, hogy a koronavírus-járvány aktuális hullámát sikeresen visszaszorították.

A vesztegzár feloldása a járvány szempontjából alacsony kockázati besorolás alá eső lakónegyedekben élőknek jelent enyhülést, mert számukra ismét engedélyezik a szabad közlekedést június 1-jétől. A város lakóit azonban továbbra is arra kérik, hogy kerüljék a gyülekezést. Sanghaj vezetése emellett a védőoltások felvételét tanácsolta mindenkinek.

Szerdán megkezdődhet a városban a tömegközlekedés alapszintű működése, és újra közlekedhetnek a személyautók és a személyfuvarozók is.

Az enyhítések egyelőre nem vonatkoznak azokra a területekre, amelyeknek a kockázati besorolása továbbra is magasabb.

A teljes visszaállás a megszokott életmenethez, valamint a termelés normális rendjéhez korábbi közlések szerint június végéig is eltarthat a városban.

Sanghajban vasárnap 6 új Covid–19-es beteget és 61 panaszmentes vírushordozót azonosítottak, míg világszerte közel háromezer új fertőzöttet regisztráltak.

Gazdaságmentő akcióterv

A város vezetése vasárnap akciótervet ismertetett, amelyet a gazdaság járvány utáni helyreállásának elősegítésére dolgoztak ki. Az 50 pontos intézkedéscsomag nyolc szektort fed le, és elsődleges célja a vállalkozásokra nehezedő nyomás enyhítése, az újranyitás rendjének fenntartása, a kereskedelem és a beruházások stabilizálása, valamint a fogyasztás ösztönzése.

Az akcióterv nagyobb pénzügyi segítséget ígér a járvány által sújtott ágazatoknak adó- és járulékcsökkentésekkel,

valamint a bérleti díjakkal kapcsolatos segítőintézkedések meghosszabbításán keresztül.

A kínai fővárosban eközben a hatóságok szintén úgy értékelték, hogy a járványhelyzet ellenőrzés alá került. Pekingben vasárnap nyolc új Covid–19-es megbetegedést és négy tünetmentes fertőzöttet azonosítottak. A városban a napi esetek csökkenésének tükrében enyhítettek egyes korlátozásokat: az alacsony kockázati besorolású területeken engedélyezték egyes áruházak, mozik és edzőtermek újranyitását, de csak a kapacitásuk felén üzemelhetnek.

Csaojangban, a város legnépesebb kerületében, ahol csaknem egy hónapja rendelték el az otthoni munkavégzést, hétfőtől ismét engedélyezték a munkába járást. A városban továbbra is érvényes az a szabály, hogy az üzlethelyiségekbe és a tömegközlekedésre csak 48 órán belül készült, negatív vírusteszteredménnyel engednek fel embereket – írja az MTI.

Rovatok