Index Vakbarát Hírportál

Lengyelország már szerdán hozzáférhet a helyreállítási alaphoz

2022. június 1., szerda 16:05

Az Európai Bizottság minden bizonnyal szerdán elfogadja, hogy Lengyelország hozzáférhet ahhoz a helyreállítási alaphoz, amely több milliárd eurós forrást biztosít a tagállamok számára a koronavírus-járvány miatt elszenvedett veszteségek pótlására, és amelyet eddig a Varsóval szembeni jogállamisági aggályok miatt blokkoltak.

Az alapból Lengyelország 23,9 milliárd euró (mintegy tízezer milliárd forint) vissza nem térítendő forrás és 11,5 milliárd euró (4600 milliárd forint) rendkívül kedvező, a piacon elérhetőnél jóval alacsonyabb kamatozású hitel lehívására lesz jogosult − írja európai uniós tisztviselőkre hivatkozva a Reuters hírügynökség.

A jóváhagyás valószínűleg szerda délután vagy csütörtök reggel fog megtörténni

− közölte egy, a folyamatra közelről rálátó forrás. 

Az Európai Unió végrehajtó testületének döntése nem indítja meg azonnal a kifizetéseket, mert Lengyelországnak először teljesítenie kell azokat a megállapodásokat, amelyek főként az ország igazságszolgáltatási rendszerére vonatkozó korábbi törvénymódosítások megváltoztatásához kapcsolódnak. 

A jóváhagyást 2021 második negyedévében azért függesztették fel, mert aggodalmak merültek fel az ország igazságszolgáltatásának a kormánypárttól való függetlenségéről, valamint Varsó megtagadta az Európai Unió bírósága döntéseinek teljesítését. 

Hónapokig tartó tárgyalások és a lengyel bírósági rendszerben végrehajtott első változtatások után azonban az Európai Bizottság és Varsó megegyezésre jutott – közölték tisztviselők.

A lengyel parlament múlt csütörtökön megszavazta azt a törvényjavaslatot, amely az Európai Unió legfelsőbb bírósága által törvénytelennek ítélt bírói fegyelmi kamarát új testülettel váltja fel.

Lengyelországnak ezután meg kell szüntetnie vagy meg kell reformálnia a bíróságok fegyelmi rendszerét, és meg kell kezdenie a munkából elbocsátott bírák visszahelyezését. A pénz kifizetése előtt a bizottság ellenőrzi, hogy végrehajtották-e a Varsóval egyeztetett változtatásokat.

Ezek után a tagállamok közül már csak Magyarország nem férhet hozzá a helyreállítási alap pénzeihez. Ennek oka az, hogy Magyarország ellen a választások után megindult az úgynevezett feltételességi mechanizmus, amelynek lezárulásáig a források be vannak fagyasztva. A feltételességi mechanizmust akkor indítják el, amikor egy ország esetében felmerül, hogy a jogállamisági problémák által okozott strukturális problémák felvetik annak a veszélyét, hogy az átutalt források nem a meghatározott célokra vannak elköltve. Ilyen korrupciós gyanú Lengyelországgal szemben nem merült fel.

(Borítókép: Damian Klamka/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)

Rovatok