Index Vakbarát Hírportál

„Erzsébet legyen az utolsó” – monarchiaellenes óriásplakátok Nagy-Britanniában

2022. június 4., szombat 07:48

Egy civil tömörülés monarchiaellenes óriásplakátokat állított fel Angliában és Skóciában. Sokan sértőnek találják az üzenetet a királynő platinajubileuma, trónra lépésének 70. évfordulója idején.

A Republic (Köztársaság) nevű kampánycsoport 43 ezer fontot gyűjtött össze adományokból, hogy kinyomtassa és kihelyezze az Erzsébet legyen az utolsó feliratú plakátokat.

„Itt az ideje, hogy felvessük a kérdést, és hogy az emberek megvitassák a monarchia jövőjét” – véli Graham Smith, a readingi szervezet vezérigazgatója.

„Szégyenletesnek” nevezte az üzenetet Clarence Mitchell, a helyi önkormányzat tanácsosa.

Az óriásplakátokat első körben Readingben, Manchesterben, Bournemouthban, Birminghamben, Dundee-ban, Leedsben, Glasgowban, Newcastle-ben és Bristolban állították ki.

Hetven évig volt ugyanaz a személy államfő. Ez nem túl jó ötlet

– érvelt a BBC-nek Smith.

Anti-monarchy billboards appear in UK ahead of Jubilee celebrationshttps://t.co/xsu0QEPmiz

— BBC News (World) (@BBCWorld) May 31, 2022

„Ez nem egészséges a demokrácia szempontjából. Valószínűleg ez a királynő uralkodásának utolsó nagy eseménye, ezért el kell kezdenünk gondolkodni azon, hogy mi legyen a következő lépés” – hangoztatta a Republic vezetője a platinajubileum kapcsán.

Hogy mit akarnak, arra saját honlapjukon adták meg a választ.

„Nem választhatnánk meg egyszerűen a következő államfőt? Szeretnénk, ha az ország tudná: van pozitív, izgalmas, demokratikus alternatíva ahelyett, hogy hátradőlve várjuk, Charles legyen az államfőnk. Azt akarjuk: az ország beszéljen arról, hogy a monarchia miért rossz Nagy-Britanniának, és miért van itt az ideje, hogy a királyi család uralkodásának véget vessünk” – üzente a Republic.

A fiatalok változó nézete

A legfrissebb közvélemény-kutatási adatok szerint az Egyesült Királyságban az emberek többsége, 61 százaléka támogatja a monarchiát, 24 százaléka azonban inkább választott államfőt szeretne.

Az elmúlt néhány évben a 18–24 éves fiatalok körében változott a vélemény.

Három éve, 2019-ben a korcsoport 46 százaléka támogatta a korona uralmát, 31 százalék pedig a választott államfő mellett tette le a voksot.

Tavaly, 2021-ben már többen voltak az államfő hívei – a válaszadók 41 százaléka, míg a monarchiapártiak aránya 31 százalékra zsugorodott.

„Legalább annyira szégyenletes, mint amennyire ízléstelen, és sajnos unalmasan kiszámítható” – ezt gondolja a Republic kampányáról és időzítéséről az önkormányzati képviselő.

„Egy demokráciában, egy alkotmányos monarchiában a Republic minden érvet felsorakoztathat, és ehhez minden joga adott. De ez a fajta mutatvány, bármennyire is sértő, sokkal több embert fog elidegeníteni, mint amennyit az ügy mellé állít” – véli Clarence Mitchell.

(Borítókép: II. Erzsébet a platinajubileumi ünnepség első napján, 2022. június 2-án. Fotó: Daniel Leal / Afp)

Rovatok