Index Vakbarát Hírportál

Vlagyimir Putyin: Szétzúzzuk a nyugati fegyvereket!

Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index szombati hírösszefoglalója.

Index
2022.06.04. 11:37
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Hillary Clinton volt amerikai külügyminiszter és demokrata elnökjelölt azt mondta, hogy Vlagyimir Putyin nem tudja kezelni a kritikusokat, és az orosz elnök egyfajta messiásként gondol magára. Clinton csütörtökön az angliai Hay Festival of Literature & Arts (Irodalmi és Művészeti Fesztivál) egyik rendezvényén azt mondta,

    Putyin nem szereti a kritikusokat, különösen a női kritikusokat. Putyin nagyon ellenséges lett velem szemben, néhány kivételtől eltekintve. Mint tudjuk, nagyon keményen dolgozott Trump megválasztásán mindenféle eszközzel.

    Hillary Clinton a fesztiválon elmondta, hogy szemtanúja volt Putyin szinte „messianisztikus hitének” önmagában és abban, amire elhivatott.

    Clinton azt mondta, hogy sajnos nem lepődött meg az ukrajnai háború miatt, megjegyezve, hogy Putyin célja a birodalmi Oroszország helyreállítása.

    A politikus felidézte, hogy a korábbi elnökkel, Barack Obamával való közös munkája idején figyelmeztetett, hogy Putyin „fenyegetést jelenthet Európára és a világ többi részére”, ugyanakkor akkoriban optimizmusát fejezte ki, hogy talán félreteszi agresszív ambícióit.

    Clinton szerint a Putyinnal való kapcsolata a 2012-es harmadik elnöki ciklusát követően fordult rosszra, amikor Putyin Clintont hibáztatta a demokráciapárti tüntetésekért Oroszországban.

    Az orosz nép, mint az emberek mindenhol, megérdemli a jogot, hogy hallassák a hangjukat és a szavazataikat megszámolják

    – mondta akkor Clinton azt sugallva, hogy a választás csalás volt és nem felelt meg a nemzetközi normáknak – írja a USA Today.

  • Szeverodonyeck fele van jelenleg orosz kézen, miután az ukrán fegyveresek a területek 20 százalékát visszafoglalták – közölte Szerhij Hajdaj, a luhanszki régió vezetője.

    Oroszországnak korábban sikerült elfoglalnia a város nagy részét, de most a mi katonáink visszaszorították őket. Valóban hatalmas veszteségeket szenvednek

    – mondta. Hajdaj szerint lépésről lépésre haladnak előre. Egyszerűen mindent elpusztítanak tüzérséggel, repülőgépekkel, aknavetőkkel, tankokkal.

    Amint elég nyugati nagy hatótávolságú fegyverünk lesz, ki fogjuk szorítani a tüzérségüket az állásainkból. Akkor, higgyék el nekem, az orosz gyalogság futni fog

    – mondta Hajdaj a Guardian szerint.

  • Az odesszai régióban szombat reggel egy rakéta miatt tűz ütött ki egy épületben, amelyet fél óra alatt eloltották – jelntették a régió vezetői. A helyszínre érkező mentők egy földszintes épülethez mentek, amely teljesen kiégett.

    Tegnap este Oroszország négy rakétát lőtt ki a krími irányból, de az ukrán légvédelem mindet lelőtte – írja az RBC.

  • A „Donyecki Népköztársaság” azt állítja, 20 ezer előfizető maradt áram nélkül Donyeckben az Ukrán Fegyveres Erők ágyúzása után.

    „Az ukrán hadsereg lőtte a donyecki Petrovszkij kerületben a Cseljuskinszki Sahtyi nevű falut, lakói áramellátás nélkül maradtak” – jelentették be a népköztársaság képviseleténél a tűzszüneti rendszer közös ellenőrző és koordinációs központjában.

    A képviselet közlése szerint a donyecki Petrovszkij körzet fegyveres erőinek lövedékei 20 transzformátor-alállomást találtak el – írja a TASZSZ.

  • Az orosz erők kombinálták a légicsapásokat és a tüzérségi tüzeket, hogy elsöprő tűzerőt vessenek be a Donbászban – állítja a brit védelmi minisztérium ma reggel közzétett legfrissebb hírszerzési jelentésében. A jelentés szerint a légi és tüzérségi csapások kombinált alkalmazása kulcsfontosságú tényező volt Oroszország közelmúltbeli taktikai sikereiben a régióban.

    Az orosz légi aktivitás továbbra is magas a Donbász vitatott területe felett, az orosz repülőgépek irányított és nem irányított lőszerekkel egyaránt csapásokat hajtanak végre.

    Az orosz légi tevékenység nagyrészt a légi és felszíni indítású cirkálórakétákkal végrehajtott mélységi csapásokra korlátozódik, hogy megzavarják az ukrán erősítések és utánpótlás mozgását.

    Ezek a csapások azonban önmagukban nem tudtak érdemi hatást gyakorolni a konfliktusra, és az orosz precíziós irányított rakétakészletek valószínűleg jelentősen kimerültek ennek következtében.

    Miután az orosz erők a Donbászra helyezték át a hangsúlyt, képesek voltak növelni a taktikai légi bevetést az előrenyomulás támogatására, kombinálva a légicsapásokat és a tömeges tüzérségi tüzet, hogy elsöprő tűzerőjüket bevethessék – írja a minisztérium a Guardian szerint.

  • Az ukrán titkosszolgálatok kapcsolatban állnak az elfogott azovsztali harcosokkal, Kijev pedig mindent megtesz, hogy biztosítsa szabadon bocsátásukat – közölte Denis Monasztyirszkij, az ukrán belügyminisztérium vezetője.

    Ukrajna azt akarja, hogy a harcosokat fogolycsere keretében hazaküldjék. Egyes orosz tisztviselők azonban azt mondták, hogy a védőket bíróság elé állíthatják vagy kivégezhetik – írja a Guardian.

  • Az ukrán állami közútvezető vállalat 631 ezer hrivnyáért (7,8 millió forint) adott el egy obszcén szavakat tartalmazó közlekedési táblát. 

    Az Ukravtodor a Facebook-oldalán számolt be az Oroszországot többször is a „p*csába küldő” útjelző elárverezéséről. Kikiáltási ára 50 ezer hrivnya (618 ezer forint) volt.

    Hozzáteszik: a golyónyomokkal tarkított táblát a tulajdonos a saját portáján belül bárhová elhelyezheti, kivéve a közutakat.

    A jótékonysági árverésen szerzett teljes összeget az Ukrán Nemzeti Bank speciális számlájára utalják át, amellyel az Ukrán Fegyveres Erőket támogatják. Egyébként Kárpátalján is található hasonlóan rendhagyó tábla – írta a Kárpáti Igaz Szó.

  • A Belgorod melletti Graivoronszkij városi körzetben lévő faluban helyreállították az ukrán oldalról érkező lövések által megrongált házakat. A munkálatokat két héten át végezték – közölte Vjacseszlav Gladkov, a régió kormányzója a TASZSZ orosz hírügynökség szerint.

    A faluban több mint 800 ember él, és főleg melléképületek sérültek meg, csupán egy ház sérült meg súlyosabban.

  • Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök szerint komoly összecsapásra lehet számítani Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és az ukrán hadsereg között. 

    Információim szerint konfliktus van kialakulóban Volodimir Zelenszkij és az ukrán katonaság között. A katonák jobban értik, mi a konfliktus lényege Oroszországgal, mint bárki más. Látják, hogy Oroszország megváltoztatta a taktikáját, és nem lesznek képesek folytatni a harcot

    – fogalmazott a belarusz elnök a TASZSZ orosz állami hírügynökség szerint.

  • Magyarország területére pénteken az ukrán–magyar határszakaszon 6729 fő lépett be. A román–magyar határszakaszon belépők közül 4986 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. Ez több mint 11 ezer menekültet jelent – derült ki az Országos Rendőr-főkapitányság közleményéből.

    A beléptetettek közül a rendőrség 248 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

    Az ukrajnai háború elől pénteken 248 ember, köztük 108 gyermek érkezett Budapestre vonattal – olvasható a közleményben.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az orosz–ukrán háború 100. napjának szentelt különleges videóbeszédében úgy fogalmazott: „2014-ben Oroszország egy szóval érkezett hozzánk: háború”.

    Február 24-én Oroszország még egy szót adott ehhez: totális háború

    – mondta Zelenszkij. az ukrán elnök szerint csak háborús bűnök, szégyen és gyűlölet maradtak „a világ második hadseregéből”.

    Vannak olyan szavak, amiket mostanában gyakran hallani. Minden nap. Gondoskodnunk kell arról, hogy gyermekeink számára ne azt jelentsék, amit ma nekünk. Ezek a szavak a „romok”, de a „sziréna” is. A „légriadó”, „kijárási tilalom”, „ellenőrző pont”, „szögesdrót” és „aknák”

    – mondta az elnök. Hozzátette, hogy az a legfontosabb, hogy ezeket a szavakat olyanokra cseréljék, amelyek millióknak adnak esélyt. Ezek a „megújulás”, „jelentkezés és tagság”, „garancia”, „biztonság” és szükségszerűen a „visszatérni”.

    Hangsúlyozta: Ukrajna 100 napja harcol három szóért, ezek a béke, győzelem és Ukrajna.

  • Volodimir Ohrizko volt ukrán külügyminiszter szerint ha Putyin még élni fog, láthatja, hogy Ukrajna a NATO tagjává válik.

    Ha még élni fog, persze. Ha nem, akkor az utódja fogja látni, hogy Ukrajna a szövetség tagja lesz. Hiába mondanak majd bármit is. Ezek olyan dolgok, amiket nem lehet meg megállítani, mert nem tagadhatja meg senki az embereknek a szabadsághoz való jogot. Ez nem fér bele a moszkvai vezetés fejébe, mert ott a szabadság, méltóság, becsület fogalma nem létezik

    – mondta a diplomata.

  • A háború 100. napjáig az ukrán légierő több mint ezer légitámadást hajtott végre az orosz megszálló csapatok ellen – jelentette az Ukrán Fegyveres Erők Légierejének Parancsnoksága.

    Február 24-e óta az Ukrán Fegyveres Erők Szu–25 és Szu–24m támadó repülőgépei és bombázói több mint ezer légitámadást hajtottak végre orosz hadoszlopok, felszerelések és logisztikai központok ellen

    – olvasható a jelentésben.

  • Ukrajna kész megteremteni a szükséges feltételeket az export újraindításához, ha Oroszország garantálja, hogy nem használja a kereskedelmi útvonalat Odessza megtámadására – mondta Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter.

    Oroszország részéről egyelőre nincs garancia. Keressük a megoldást az ENSZ-szel és partnereivel együtt

    – írta Kuleba pénteken a Twitteren. 

  • Kijev Nagy-Britannia támogatásával hamis videókat készít a nyugati és ukrán közönség számára az amerikai fegyverek hatékonyságáról – állítja az orosz védelmi minisztérium hivatalos képviselője, Igor Konasenkov vezérőrnagy. 

    A vezérőrnagy elmondása szerint az ukránok május 28-án olyan megrendezett videókat forgattak le a Mikolajivi régióban található Meskova településen, amin azt mutatják be, milyen hatékonysággal alkalmazzák a nyugati fegyvereket. Hozzáteszi: a következő forgatásra nagy valószínűséggel június 5-én kerül sor. 

    A megrendezett kisfilmben az ukránok ellenfeleinek szerepét a helyi területvédelmi egység piros karszalagos tagjai játszották

    – idézi a TASZSZ orosz állami hírügynökség a tábornokot.

  • Eddig 154 millió euró értékben küldött katonai segítséget Ukrajnának Szlovákia – mondta Jaroslav Naď szlovák védelmi miniszter.

    Emellett felszólította az uniós pénzügyminisztereket, hogy a Kijevnek ígért kétmilliárd eurós katonai célú segítséget mihamarabb folyósítsák. Hangsúlyozta: az egykori Varsói Szerződés országai akár az összes olyan fegyvert át tudják adni az ukrán hadseregnek, amely az egyes államok raktáraiban pihen – írja az Új Szó.

  • Oroszország elnöke, Vlagyimir Putyin szerint az ukrajnai gabonaexportot a Fekete-tengeren és az azovi kikötőkön, valamint a szomszédos országokon, így Belaruszon keresztül lehet végrehajtani. 

    Ami az ukrán gabona exportját jelenti, nem akadályozzuk meg

    – mondta Putyin a Rosszija–1 tévécsatornának adott interjújában, továbbá kiemelte: a kivitel a legegyszerűbb módon az ukránok által ellenőrzött kikötőkön keresztül valósítható meg, ideértve Odesszát. Azonban az odesszai kikötőt állítása szerint az ukrán védők aláaknázták, az export előtt pedig meg kell tisztítaniuk a területet a robbanószerektől – írta a TASZSZ orosz állami média.

  • A svájci polgárvédelmi minisztérium úgy döntött, hogy Németország szabadon rendelkezhet a korábban a svájci hadsereghez tartozó Leopard harckocsikkal – jelentette pénteken a Tages Anzeiger svájci lap.

    2010-ben és 2011-ben 42 ilyen Leopard 2 A4-es harckocsit adott el Svájc a németországi Rheinmetall Landsysteme-nek.

  • A belarusz hadsereg parancsot kapott Ukrajna megtámadására, de a legfelsőbb tisztek tisztában voltak a kockázattal, és nem engedték tovább ezt a parancsot – mondta Swiatłana Cichanuska, a belarusz ellenzék vezetője.

    Cichanuska szerint az inváziót a Legfelsőbb Katonai Parancsnokság akadályozta meg, hogy a parancsot továbbadják – írja a polsatnews.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index szombati percről percre közvetítése az orosz–ukrán háború eseményeiről. Pénteki tudósításunk ide kattintva érhető el.

    Tartsanak velünk ma is!

Rovatok