Index Vakbarát Hírportál

Ferenc Pápa: Ne nyáj legyünk, hanem nyitott legelő

2022. június 5., vasárnap 18:40

A megújuláshoz az egyháznak nem elegendőek a programok és a modernizációs tervek, az egyháznak saját érdekei védelme és bezárkózás helyett nyitnia kell a világra a Szentlélek újító erejével – hangoztatta homíliájában Ferenc pápa a Szent Péter-bazilikában bemutatott pünkösdi misén vasárnap.

Ferenc pápa a Szent Péter-bazilikában bemutatott pünkösdi misén kijelentette: az egyháznak „fiziológiai igénye van” arra, hogy Isten igéjét hirdesse, és ne maradjon „önmagába bezárva”.

Ne nyáj legyünk, mely a kerítést erősíti, hanem nyitott legelő, ahol mindenki táplálkozhat Isten szépségéből (...) befogadó otthon legyünk megosztó falak nélkül

– fogalmazott az egyházfő.

Ferenc pápa kifejtette, hogy az egyház tagjainak saját problémáik és érdekeik elszánt védelme helyett a régi és az új utakat egyszerre kell járniuk, a szolgálat, a misszió, a szegénység tanúsításával. Megjegyezte: a megújuláshoz az egyháznak nem elegendőek a programok és modernizációs tervek.

Nem a pápa mutatta be a misét

A Szent Péter-bazilikában vasárnap délelőtt bemutatott pünkösdi misét a pápa helyett Giovanni Battista Re bíboros, a Bíborosi Kollégiumot vezető dékán mutatta be. Ferenc pápa a térdfájása miatt a misét ülve követte, de személyesen mondta el a homíliát.

A szertartáson portugálul az egyházért, kínaiul a pápáért és a papságért, franciául a népekért és a kormányzókért, héberül a menekültekért, szegényekért, szenvedőkért, valamint olaszul a hívőkért imádkoztak.

Két év óta először a pünkösdi misén tele volt a Szent Péter-bazilika.

2020-ban a koronavírus-világjárvány miatt néhány tucatnyi hívő lehetett jelen, tavaly többen voltak, de biztonsági távolságra foglaltak helyet egymástól. Ferenc pápa délben a Szent Péter téren mondott beszédét 25 ezren követték. A Rómában életbe léptetett hőségriadó miatt a polgári védelem vizet osztott.

Az egyházfő emlékeztetett a száz napja tartó ukrajnai háborúra: aggodalmát fejezte ki a konfliktus egyre veszélyesebb kiszélesedése miatt. Arra kérte a nemzetek vezetőit, hogy ne sodorják rombolásba az emberiséget. A pápa „igazi” tárgyalást, tűzszünetet, fenntartható megoldást sürgetett, valamint a kelet-ukrajnai városok és települések elpusztításának befejezését kérte.

A Pantheonba is visszatért a hagyomány

A római Pantheonba is visszatért a pünkösdi hagyomány, mely szerint délben az ókori műemlék mennyezeti nyílásából vörös rózsaszirmokat hullajtottak alá a tűzoltók a Szentlélek alászállásának jelképeként – számolt be az MTI.

Rovatok