Index Vakbarát Hírportál

A világot nem Volodimir Zelenszkij kijelentései, hanem a magyar kormány álláspontja döbbenti meg

2022. június 5., vasárnap 14:11

Az ukrán házelnök szerint nem országa elnökének kijelentéseit, hanem a magyar kormány döntéseit figyeli a világ értetlenséggel. Ruszlan Sztefancsuk úgy véli, a magyar embereknek el kell engedniük a múlt problémáit és személyes sérelmeiket, és arra kell figyelniük, mire van szükségük a kárpátaljai magyaroknak.

Az Ukrán Legfelsőbb Tanács elnöke, Ruszlan Sztefancsuk Facebook-bejegyzésben reagált Kövér László magyar házelnök nyilatkozatára, miszerint „az ukrán elnök magatartását az egész világ ámulattal és értetlenséggel figyeli”. Az országgyűlés házelnöke a HírTV-nek adott interjújában a háborúról és a magyar–ukrán viszonyról is beszélt.

Sztefancsuk posztjában azt írta,

a világot nem Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentései, hanem a magyar kormány álláspontja döbbenti meg és zavarja, amely továbbra is besározza Ukrajnát, és fényezi Oroszországot.

Hozzátette: „a magyar parlamenttel ellentétben ők Ukrajnában vannak, beleértve a kárpátaljai magyarokat is, és meg vannak győződve arról, hogy Ukrajna nemsokára győzni fog.”

Véleménye szerint „a magyar embereknek el kell engedniük a múlt problémáit és személyes sérelmeiket, és meg kell hallgatniuk, hogy mire van szükségük a kárpátaljai magyaroknak. Ez pedig nem más, mint fegyverek, amelyekkel meg tudják védeni az otthonukat az orosz hadseregtől”. 

Nem kell spekulálni azon, hogy ez a fegyver ellenük lesz használva, elrejtve emögé, hogy nem akarnak segíteni. Az ilyen kijelentések cinikusak, felelőtlenek, szégyenteljesek, és az orosz agresszor kezére játszanak

– fogalmazott végül az ukrán házelnök.

Az Index korábban arról írt, több ukrán politikus bírálja a magyar kormány döntéseit. Legutóbb Petro Porosenko volt ukrán elnök azt javasolta, minden olyan vezetőnek, aki Ukrajna ellen van, meg kell látogatnia Bucsát, Irpinyt és Csernyihivet, hogy saját szemükkel lássák Oroszország pusztítását.

(Borítókép: Ruszlan Sztefancsuk 2019. augusztus 29-én. Fotó: Sergei SUPINSKY / AFP)

Rovatok