Index Vakbarát Hírportál

Meglesz a világ orosz olaj és gáz nélkül?

2022. június 6., hétfő 08:22

Az Európai Unió betiltja a tengeri úton érkező orosz kőolajimportot. A Putyin elnök háborús gépezete ellen foganatosított új szankciók 90 százalékkal csökkenthetik az Oroszországtól vásárolt olaj mennyiségét. Az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság már korábban meghirdette az orosz fosszilis tüzelőanyagok importjának tilalmát.

Oroszország szállítja az unió által importált kőolaj mintegy negyedét. Ez nagyjából napi 2,2 millió hordó nyersolajnak és 1,2 millió hordó olajterméknek felel meg.

Ez a tétel naponta több mint egymilliárd dolláros bevételt generál Oroszországnak – számította ki egy amerikai agytröszt, a Carnegie Endowment.

Az EU az év végéig betiltja a tengeren keresztül érkező orosz olajimportot. Ez kétharmadával csökkenti az uniós országok Oroszországból származó olajimportját.

Ugyanakkor Brüsszel – átmeneti intézkedésként, mások mellett Magyarország és Szlovákia függősége miatt – továbbra is engedélyezi a csővezetéken keresztül érkező napi 800 ezer hordó olaj behozatalát.

A csővezetéken keresztül orosz olajat importáló Németország és Lengyelország azonban úgy döntött, az év végéig teljesen leáll a behozatallal.

Oroszország ezek után már csak a 10-11 százalékát fogja exportálni annak a mennyiségnek, amit korábban uniós országokban érékesített – idézte a BBC Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét.

Az uniós intézkedések mellett az Egyesült Államok teljes tilalmat rendelt el az orosz olaj-, gáz- és szénimportra. Az Egyesült Királyság az év végéig fokozatosan leállítja az orosz olajimportot.

Az olajembargó hatása Oroszországra

Az Európia Unió a szankciókat a „Putyin hadigépezetének megbénítására irányuló, mérföldkőnek számító döntésnek” nevezte.

Az emelkedő energiaáraknak köszönhetően Oroszország tavaly a becslések szerint 400 milliárd euró (közel 158 ezer milliárd forint) bevételre tett szert az Európába irányuló olaj- és gázexportból.

Brüsszel abban bízik, hogy a bevételnek nagy részét Moszkva elveszíti.

A szankciók azonban csak hónapok múlva lépnek teljes mértékben életbe. Oroszország még akkor is képes értékesíteni olaját a világ más részein.

„Az ázsiai országok a jelenlegi mennyiségnél akár napi egymillió hordóval több nyersolajat vásárolhatnak Oroszországtól” – hangoztatta az Argus Media energetikai adatszolgáltató cég vezető közgazdásza.

„Az eddig beharangozott szankciók eredményeként Oroszország a teljes olajbevételének egyharmadát, legfeljebb felét veszítheti el, de nem a teljes tételt” – véli David Fyfe.

Európában hiányozni fog az orosz olaj?

Az orosz importtilalom miatt számos európai ország olajellátása beszűkülhet.

Litvánia és Finnország tavaly novemberben olajimportjának mintegy négyötödét Oroszországból szerezte be.

Magyarország a Nemzetközi Energiaügynökség, az IEA tavaly novemberi adatai szerint a feldolgozott kőolaj 43 százalékát importálta Oroszországból.

Az uniós országok azonban bármikor vásárolhatnak olajat más kitermelő országtól.

Ráadásul egyre nagyobb a kínálat a világpiacon.

Az IEA 120 millió hordónyi nyersolajat szabadított fel készleteiből. Joe Biden amerikai elnök szintén elrendelte az amerikai készletek egy részének piacra dobását.

„Szaúd-Arábia az év későbbi szakaszában több olajat küldhet a világpiacra, és az USA-ból is több olaj érkezhet” – mondta Kate Dourian, a washingtoni Arab Öböl-államok Intézet szakértője.

Európa gázfüggősége

Oroszország szállítja az uniós tagországoknak a földgáz 40 százalékát.

A Kreml ki is használta az európai nemzetek feletti befolyását, amit a gázellátás biztosított a számára.

Putyin elnök azt követelte, hogy a „barátságtalan” nemzetek rubelben fizessenek a gázért, és ezzel segítette a szinte padlóra küldött orosz valuta értékének emelkedését.

Lengyelország, Bulgária és Finnország ezt megtagadta, mire Oroszország elzárta a csapokat. Brüsszel Oroszország lépését egyfajta zsarolásnak tartja.

Az orosz gázexport egyébként a Gazprom szerint 27 százalékkal csökkent az év első öt hónapjában.

#BREAKING Russian gas exports drop 27 percent in January-May period: Gazprom pic.twitter.com/EA7I3clMWW

— AFP News Agency (@AFP) June 1, 2022

Az EU csökkenti az orosz gáz importját

Márciusban az EU elkötelezte magát, hogy egy éven belül kétharmadával csökkenti az Oroszországból származó gázimportot.

Az import teljes betiltása egyelőre kivitelezhetetlen.

Európa vezető gazdasága, Németország például gázszükségletének csaknem a felét Oroszországból szerzi be.

Egyelőre kérdéses, hogy az uniós országok képesek lesznek-e más ellátót találni Moszkván kívül.

„Az Egyesült Államokhoz és Katarhoz kellene fordulniuk, amelyek cseppfolyósított földgázt, LNG-t szállítanak tartályhajókon” – magyarázta Kate Dourian.

A helyzetet bonyolítja, hogy Európában nincs elég LNG-terminál. Ez kivált Németország számára jelent majd problémát.

„Egyszerűen nincsenek berendezések a kirakodáshoz” – mondta a szakértő.

(Borítókép: A Gascade Gastransport GmbH malnowi földgázkompresszor állomása 2022. április 27-én. A német–lengyel határhoz közeli Mallnowban található kompresszorállomás főként orosz földgázt fogad. Fotó: Patrick Pleul / picture Alliance / Getty Images)

Rovatok