Index Vakbarát Hírportál

Elutasították Alekszej Navalnij fellebbezését

2022. június 7., kedd 18:09

Az oroszországi Vlagyimir régió bírósága ismét elutasította az Alekszej Navalnij által benyújtott fellebbezést.

A hónapok óta börtönben lévő ellenzéki vezető ezúttal az ellen fellebbezett, hogy az orosz hatóságok korábban terrorista, valamint szélsőséges bűncselekmények elkövetésére hajlamos személynek minősítették.

Határozottan kiállok a fellebbezés minden szava mellett. A nyilvántartásba vételem mind eljárási, mind definíciós szempontból illegális, és természetesen a megbélyegzés zavar a legjobban. Nem értem, hogy lehetséges, hogy már nemcsak szélsőséges, de terrorista is vagyok

– mondta az ellenzéki politikus.

Vlagyimir Putyin orosz elnök politikai ellenfele korábban majdnem belehalt egy idegméreggel elkövetett támadásba, amiért aztán a Kremlt tette felelőssé. Navalnijt tavaly januárban tartóztatták le, miután hazatért Németországból, idén márciusban pedig újabb kilenc év börtönre ítélték.

A Kreml által bebörtönzött ellenzéki politikust csalás és a bíróság megsértése után most szélsőséges szervezetek létrehozásával és a hatóságok elleni gyűlöletkeltéssel is vádolják – Navalnij szerint pusztán politikai indíttatásból.

Ahogy már mi is beszámoltunk róla, a többszörösen elítélt orosz politikus jobbkezének számító Leonyid Volkov korábban azt állította, hogy

Oroszország a kezdetektől életfogytiglani büntetéssel akarta sújtani Navalnijt, hogy örökre elhallgattassa. 

Az ellenzéki politikus már a korábbi ítélethozatalkor is ellenállásra buzdító beszédet intézett a világhoz, akkor azt mondta: megveti ezt a bíróságot, ahogy megveti a rendszert és a kormányt is, továbbá azt üzente, hogy senki ne féljen. 

Védői ebben az ügyben is fellebbezést nyújtottak be. Navalnij jelenleg még két és fél éves börtönbüntetését tölti. 

Rovatok