Index Vakbarát Hírportál

Az Amazonason eltűnt brit újságíró felesége sürgeti a hatóságokat: Minden másodperc számít

2022. június 7., kedd 22:01

Megfenyegették, majd nyomtalanul eltűnt Dom Phillips brit riporter az Amazonas egyik legtávolabbi pontján, ami az illegális bányászatról és kábítószer-kereskedelemről híres. Felesége sürgette a brazil hatóságokat, mert szerinte férje életben maradása másodperceken múlhat.

Az illegális bányászatról és kábítószer-kereskedelemről hírhedt brazil Amazonas egy távoli szegletében eltűnt brit újságíró felesége sürgette a hatóságokat, hogy fokozzák a keresési erőfeszítéseket.

Dom Phillips, a Guardian munkatársa vasárnap reggel tűnt el, miközben hajóval utazott Amazonas állam Javari régiójában, ahol egy természetvédelemről szóló könyvéhez készített riportot. A riporter egy korábbi kormánytisztviselővel, Bruno Araújo Pereirával kelt útra, aki védelmébe vette Brazília érintetlen őslakos törzseit. Emiatt pedig már régóta fenyegetéseket kapott a földjeikre behatolni kívánó favágóktól és bányászoktól.

A brazil Alessandra Sampaio, aki férjével az északkeleti Salvador városában él, nyilatkozatban felszólította a brazil hatóságokat.

A családunk kétségbe van esve. Kérjük, hogy a pillanat sürgősségére azonnali intézkedésekkel válaszoljanak. Amikor ezt a felhívást teszem, már több mint 30 órája eltűntek és az erdőben minden másodperc számít, minden másodperc különbséget jelenthet élet és halál között

– mondta Sampaio, aki reméli, hogy Dom Phillips és Bruno Araújo Pereira jól vannak, és valamilyen mechanikai probléma miatt nem tudják folytatni az utat.

Érintetlen őslakos törzseket kutatott

Az 57 éves riporter Bruno Araújo Pereirával, egy ünnepelt őslakosszakértővel utazott, aki évek óta azon dolgozik, hogy megvédje azt a több mint két tucat törzset, akik az esőerdőket hívják otthonuknak.

Miután a keresés második napja is véget ért anélkül, hogy a két férfi nyomára bukkantak volna, az újságíró nővére, Sian Phillips hétfő este egy videós nyilatkozatban elmondta,

tudtuk, hogy ez veszélyes hely, de Dom tényleg hitt abban, hogy meg lehet védeni a természetet és az őslakosok megélhetését.

A beszámolók szerint a biztonsági erők és a Funai őslakos ügynökség tagjai a hétfő nagy részét a férfiak keresésével töltötték egy folyószakaszon Atalaia do Norte város közelében, a Javari régió fő belépési pontján. A két eltűnt férfinak vasárnap reggel kellett volna elérnie Atalaia do Norte-t, miután az előző héten a folyón keresztül bejutottak a rezervátumba, de nem jutottak el céljukhoz.

Phillips és Pereira egy Funai megfigyelőbázis környékén utazott a térségbe, és péntek este érték el a Jaburu tavat – közölte a Javari-völgyi Bennszülött Szervezetek Szövetsége és az elszigetelten élő bennszülött népek emberi jogainak megfigyelőközpontja.

A páros vasárnap kora reggel indult vissza, de megálltak Sao Rafael közösségében, ahol Pereira találkozót tervezett egy helyi vezetővel, hogy megbeszéljék az őslakosok járőrfeladatait a földjeiken zajló inváziók elleni küzdelem érdekében. Amikor a közösségi vezető nem érkezett meg, a férfiak úgy döntöttek, hogy folytatják útjukat Atalaia do Norte felé, ami körülbelül kétórás út. Utoljára nem sokkal később látták őket Sao Gabriel közösség közelében. 

Beto Marubo, a térség egyik prominens őslakos vezetője, aki mindkét eltűnt férfit ismeri, azt mondta,

szükségünk van a rendőrségre, a hadseregre, a tűzoltókra, a polgári védelmi erőkre a kereséshez. Nincs vesztegetni való időnk.

Dom Phillips, aki szabadúszó újságíróként több mint 15 éve tudósít Brazíliáról, korábban Pereirával együtt utazott a Javarira, amelyről úgy vélik, hogy a legtöbb érintetlen embernek ad otthont. A brit riporter 2018-ban csatlakozott az őslakosok védelmét ellátó tisztviselőhöz egy ritka és kimerítő expedícióra az Ausztria méretű őslakos-rezervátumban, amelyről a brit lap számára tudósított. Az elmúlt években sokat tudósított a brazil környezet és az őslakosközösségek egyre súlyosbodó válságáról, mivel az erdőirtás az egekbe szökött.

Rovatok