Index Vakbarát Hírportál

Minden feltételnek megfelel: januártól bevezetik az eurót Horvátországban

2022. június 7., kedd 05:47

Horvátország mind a négy: az inflációra, a hiányra, az államadósságra, a kamatokra vonatkozó konvergenciakritériumot maradéktalanul teljesítette. Ezáltal január 1-jén – az euróövezet huszadik tagjaként – az euró fogja felváltani a kunát.

Az Európai Központi Bank szakmai jelentése gyakorlatilag zöld utat adott a politikai döntéshez, amit előreláthatóan júliusban fog meghozni a Gazdasági és Pénzügyi Tanács.

Az EKB kétévente teszi közzé konvergenciajelentéseit, amelyben elemzi az eurót nem alkalmazó országok (Bulgária, Csehország, Horvátország, Lengyelország, Magyarország, Románia és Svédország) pénzügyi állapotát attól függetlenül, hogy egy tagország kifejezte-e csatlakozási szándékát.

Dánia tartós mentességet élvez az euró bevezetésének kötelezettsége alól, így a jelentés nem tért ki erre az országra.

Horvátország után Bulgária vette tervbe az euró bevezetését.

A déli szomszédnál az inflációs ráta volt a kérdéses tényező. A közös európai valuta bevezetésének egyik feltétele, hogy a jelentkező ország pénzhígulásának mértéke 1,5 százaléknál ne legyen magasabb a három legalacsonyabb inflációval rendelkező ország átlagánál.

Ezek közül az idén atipikusként kizárták Máltát (2,1 százalékos infláció) és Portugáliát (2,6 százalék), így a referenciaérték 4,9 százalék volt. A horvát infláció 2021 májusa és 2022 áprilisa között 4,7 százalék volt.

A GDP-arányos horvát államadósság ugyan 79,8 százalék, és ezzel jelentősen meghaladja a maastrichti szerződés által kívánatos 60 százalékot, viszont meredeken csökken, így Horvátország ennek a feltételnek is eleget tesz – jelentette a zágrábi Večernji list.

Az árak kettős megjelenítése

Ha valaki a nyárutót még Horvátországban tölti, akkor szeptember 5-től tapasztalni fogja, hogy minden árat kunában és euróban egyaránt feltüntetnek.

Január első két hetében mindkét valutával lehet fizetni, a visszajárót azonban már euróban vagy centben kapja a vásárló. Január derekától kizárólag euróban lehet majd fizetni.

A kuna határidő nélkül váltható át euróra. A becslések szerint a horvátok 35 milliárd kunát (több mint 1800 milliárd forintot) tartanak bank helyett otthon, a párnacihában.

A bankjegy visszaváltását nem korlátozták, a jobbára lipás érmék azonban csak három évig lesznek euróra vagy centre válthatók.

A váltási árfolyam rögzített, és nem fog változni. A bankok és a horvát posta nem számíthat fel semmilyen költséget a váltásra – kivéve, ha egy magánszemély egyidejűleg 100 bankjegynél vagy 100 érménél többet kíván euróra váltani.

Az árfolyam semmiképpen sem lesz kedvezőtlenebb, mint az európai árfolyam-mechanizmushoz történő csatlakozáskor közzétett paritás, amely szerint 1 euró 7,53450 kuna. A kunában rögzített bankbetétek január 1-jén automatikusan euróbetétté alakulnak át a fenti árfolyamon.

A jövő év elején a bankautomatáknak készen kell állniuk az euró kiadására. Az euró bevezetésének időpontjától már csak eurót lehet majd felvenni az ATM-ekben.

A horvát jegybank egyébként az euró bevezetése előtt négy hónappal megkezdi a bankjegyek, három hónappal korábban pedig az érmék kiszállítását a kereskedelmi bankokba.

A horvát euróérmék

A horvát euróérméket, vagyis a horvát motívumokkal ellátott euróérméket az euróövezet minden tagállamában egyformán elfogadják, és a többi euróérmékkel azonosnak tekintik.

Ezzel párhuzamosan kivonják a forgalomból a kuna és lipa érméit, a vert, összesen 2,8 milliárd darab megmaradt, csaknem egyharmadát.

A becslések szerint körülbelül félmilliárd kuna bankjegy is visszakerül a jegybankba – megsemmisítésre.

Horvátország jogosult az euró bevezetésére

„Az Európai Bizottság a gazdasági integráció és konvergencia szempontjából releváns tényezőket, beleértve a fizetési mérleg alakulását, valamint az áruk, a munkaerő- és a pénzügyi piacok integrációját figyelembe véve Horvátországot jogosultnak tekinti az euró bevezetésére” – idézte a brüsszeli „kormánynak” az Európai Központi Bank jelentése alapján közzétett közleményét a horvát Index. 

A politikai egyetértést a tagállamok vezetői mondják ki június végi csúcsértekezletükön, amit az Európai Parlament véleményez július elején.

A végső szót az EU Gazdasági és Pénzügyi Tanácsa, az Ecofin mondja ki július 12-én, és ekkor rögzítik a váltási árfolyamot is.

Alig egy évtizeddel az EU-csatlakozás után Horvátország készen áll arra, hogy január 1-jén csatlakozzon az euróhoz

– szögezte le gratulációjában az Európai Bizottság elnöke.

Az euró bevezetése megszilárdítja majd Horvátország gazdaságát, és előnyökkel jár állampolgárai és a vállalkozások számára is. Az uniós közös valuta horvátországi bevezetése az eurót is erősebbé teszi – tette hozzá Ursula von der Leyen.

(Borítókép: Euró- és horvát kunabankjegyek. Fotó: Chris Ratcliffe/Bloomberg via Getty Images)

Rovatok