Index Vakbarát Hírportál

Autó hajtott a tömegbe Berlinben, egy ember meghalt, többen megsérültek

2022. június 8., szerda 11:33 | aznap frissítve

Tömegbe hajtott egy autó Nyugat-Berlinben: a német Bild lap szerint egy ember meghalt, többen megsérültek. A rendőrség a lapnak megerősítette, hogy letartóztatták egy Renault típusú személyautó német-örmény sofőrjét, a helyszínt ellepték a rendőrök és a tűzoltók.

A BILD információi szerint az eset szerda reggel történt a Rankestraße és a Tauentzienstraße kereszteződésében; ugyanazon a helyen, ahol 2016-ban egy lengyel rendszámú kamion hajtott a tömegbe több mint 60 kilométer per órás sebességgel. A hat évvel ezelőtti karácsonyi vásáron történt terrortámadás 12 ember életét követelte. A Reuters hírügynökség szerint legalább tíz ember megsérült, más jelentések azonban legalább harminc sérültet említenek. 

Német-örmény férfi az elkövető

Thilo Cablitz rendőrségi szóvivő a helyszínen tartott tájékoztatóján elmondta, hogy a sérültek közül négyen súlyos állapotban kerültek kórházba. A gázoló egy férfi, aki Renault Clio típusú kisautójával a Kurfürstendammról érkezve, nagyjából a Vilmos császár emléktemplommal szemben felhajtott a járdára, és elgázolt több embert. A mentésben és a helyszínelésben nagyjából 60 mentő és 130 rendőr vesz részt.

A berlini rendőrség jelentése szerint az elkövető egy 29 éves német-örmény állampolgár, aki már egy ideje Németországban él.

Mentőhelikoptert is bevetettek

A beszámolók szerint a jármű felhajtott a járdára, elgázolt több embert, aztán visszatért az úttestre, majd nagyjából száz méter után ismét a járdára hajtott, és végül egy parfüméria kirakatát áttörve állt meg.

A rendőrség és a mentőszolgálat nagy erőkkel vonult a helyszínre, mentőhelikoptert is bevetettek. A jelentések szerint legalább 30 ember megsérült. A környéket lezárták.

Azt hittük, hogy egy terrortámadás szemtanúi vagyunk. Nem tudtuk eldönteni, hogy a sok földön fekvő ember halott-e. Egy autót láttunk, amely végigszáguldott az úton, majd egy üzlet kirakatába csapódott. Nem vagyok szakértő, de az alapján, ahogy a kocsi a járdán haladt, szándékosnak tűnt a dolog

− idézte a helyszínen tartózkodó John Barrowman színészt a Sky News.

Egy másik szemtanú, Scott Gill brit építész elmondta, hogy

a székek és az asztalok szanaszét, összetörve hevertek a járdán. Hatalmas volt a pusztítás. Láttuk, ahogy az autó fel-le cikázott a járdán és az úttesten. Az első tíz-húsz percben óriási volt a káosz.  

Megszólalt a magyar külügy

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára az MTI-t szerda dél körül arról tájékoztatta, hogy a nagykövetség munkatársai már kapcsolatban vannak a rendőrséggel, egyelőre nincs információjuk arról, hogy lenne magyar érintettje a gázolásnak.

(Borítókép:   Odd ANDERSEN / AFP)

Rovatok