Index Vakbarát Hírportál

Az EU-tagországok megállapodtak a schengeni térségen belüli határellenőrzés új szabályairól

2022. június 10., péntek 17:30

Az osztrák belügyminiszter szerint meg kell fontolni az Európai Unión belüli határellenőrzés újbóli bevezetését az illegális bevándorlás és a terrorizmus fenyegetései miatt. Az uniós tagországok belügyminiszterei pénteken meg is állapodtak a schengeni térségen belüli határellenőrzés új szabályairól.

Határozottabb európai határvédelmi politikát, és az Európai Unión belüli határellenőrzés újbóli bevezetésének megfontolását szorgalmazta Gerhard Karner osztrák belügyminiszter Luxembourgban, az EU-tagországok belügyminisztereinek tanácskozása előtt.

Gerhard Karner azzal érvelt, hogy az EU menekültpolitikájával összhangban, meghatározott biztonsági követelményeknek egyensúlyba kell kerülniük az unión belüli szabad mozgást lehetővé tevő szabályozással.

A mozgás szabadságának biztosítása fontos, elengedhetetlen része az Európai Uniónak, de a biztonságot is szavatolnunk kell. Ez olyan fontos, hogy bizonyos helyzetekben szükség lehet az EU-n belüli határellenőrzésre is

– fogalmazott Karner.

Hangsúlyozta az erős külső határok szükségességét, a menekültek szűrése és regisztrálása megerősítésének fontosságát, és azt mondta, ellenzi a „nyitott Európa” szlogennek és annak hangoztatását, hogy Európa mindenkit befogad, az ugyanis véleménye szerint rossz üzenetet hordoz, és kedvez az embercsempészetnek. Korábban megírtuk, hogy az idei első negyedévben volt a legmagasabb az illegális határátlépések száma 2016 óta.

Menekültválság és terrorizmus

Egyes uniós tagországok, köztük Németország, Franciaország és Ausztria a 2015-ös migrációs válságot követően ideiglenes határellenőrzést vezetett be egyes határszakaszain az illegális bevándorlás kezelésére, valamint a terrorizmusra hivatkozva. Az Európai Bíróság legutóbb áprilisban közölte, hogy a tagországok csak a közrendjüket vagy a belső biztonságot fenyegető új és súlyos kockázatok esetén hosszabbíthatják meg határaikon, a schengeni övezeten belüli határellenőrzést.

Nancy Faeser német belügyminiszter azt mondta, az EU tíz-tizenkét tagállamának csoportja kész összefogni a Földközi-tenger mentén fekvő országok megsegítésére. Ez akár a menekülteket szállító hajók fogadását, valamint egyéb segítségnyújtást, például pénzügyi támogatást is jelenthet.

Gerhard Karner osztrák belügyminiszter a Földközi-tenger mentén fekvő országok megsegítését célzó „önkéntes szolidaritási mechanizmusnak” nevezett rendszerrel kapcsolatban úgy fogalmazott, „nagyon szkeptikus” a menekültek tagállamok közötti esetleges áthelyezését is kilátásba helyező bekezdés elfogadásával kapcsolatban – írja az MTI.

A határellenőrzés új szabályai

Az uniós tagországok belügyminiszterei pénteki luxembourgi tanácskozásukon megállapodtak a schengeni térségen belüli határellenőrzés új szabályairól.

A belügyminiszterek közös álláspontot fogadtak el a migráció eszközként történő felhasználásával szembeni fellépésről. A Tanácsban elfogadott megközelítés a bevándorlás eszközként történő felhasználását így határozza meg:

egy EU-n kívüli ország más EU-n kívüli országok állampolgárainak az unió külső határai felé vagy egy tagállamba történő mozgását ösztönzi, vagy megkönnyíti, hogy destabilizálja az EU-t, vagy annak egyik tagállamát.

A megállapodás új intézkedéseket vezet be e jelenség elleni küzdelem érdekében, többek között a külső határokon lévő határátkelőhelyek számának vagy nyitvatartási idejének korlátozásával, valamint a határőrizet fokozásával. A Tanács továbbá eljárásokat határoz meg

a belső határellenőrzések újbóli bevezetésére, szigorúbb biztosítékokkal.

Figyelembe veszi az unió nemrégiben hozott döntését, amely megerősítette a schengeni térségen belüli szabad mozgás elvét, ugyanakkor meghatározza a belső határellenőrzések újbóli bevezetésének feltételeit.

Amennyiben a belső határellenőrzés szükségességének fennmaradása két év és hat hónap után is indokolt, az érintett tagállamnak értesítenie kell az Európai Bizottságot a belső határellenőrzés további meghosszabbításának szándékáról egy indoklással. Egyben meg kell jelölnie azt az időpontot is, amikor várhatóan feloldja az ellenőrzéseket. A bizottság ezt követően ajánlást ad ki, amely szintén erre az időpontra vonatkozik, és figyelembe veszi a szükségesség és az arányosság elvét, amelyet az adott tagállamnak is figyelembe kell vennie.

Az illegális bevándorlás megfékezése

A rendelet új eljárást vezet be az illegális bevándorlók unión belüli, engedély nélküli mozgásának kezelésére. Az érintett tagállamok önkéntes fellépésén alapuló rendszer keretében ez az eljárás lehetővé teszi a tagállamok számára, hogy a határ menti térségben elfogott és a területén illegálisan tartózkodókat a határokon átnyúló rendőrségi együttműködés keretében átadják annak a tagállamnak, ahonnan érkeztek.

A tagállami belügyminiszterek nagy többsége támogatja az önkéntes szolidaritási mechanizmust, amelynek alapján a tagállamok önkéntesen befogadhatják a Földközi-tenger térségében fekvő tagállamokba érkező menekülteket, vagy más segítséget, például pénzügyi támogatást ajánlhatnak fel számukra.

Rovatok