Index Vakbarát Hírportál

Kína háborúval fenyeget Tajvan miatt

2022. június 10., péntek 21:23

Kína figyelmeztette az Egyesült Államokat, hogy nem vonakodna háborút indítani Tajvanért, ha a sziget kikiáltaná függetlenségét.

Kína nem vonakodna háborút indítani Tajvanért, ha a sziget kikiáltaná függetlenségét – jelentette ki pénteken Vej Feng-ho kínai nemzetvédelmi miniszter amerikai hivatali partnerével, Lloyd Austinnal Szingapúrban tartott biztonsági találkozón.

Ha valaki megpróbálná elválasztani Tajvant Kínától, a kínai hadsereg egyetlen pillanatig sem habozna háborút kirobbantani, bármi ára is legyen ennek

– idézte Vu Csien, a nemzetvédelmi tárca szóvivője a miniszterét.

Ezer darabra tépné a függetlenségi próbálkozásokat

A kínai nemzetvédelmi minisztérium szerint a pekingi vezetés, amely Kína elidegeníthetetlen részének tekinti a szigetet, „ezer darabra tépné” a függetlenségi próbálkozásokat. Austin a tajvani problematikának szentelt megbeszélésen óva intette a kínai vezetést a térséget destabilizáló és a fennálló helyzet egyoldalú megváltoztatását célzó lépésektől. Ismételten kiemelte a béke és a stabilitás fontosságát a Tajvani-szorosban.

A két tárcavezető a „Sangri-la Párbeszéd” nevű nemzetbiztonsági fórumon egyeztetett egymással. A fórum – amelyen magas rangú katonák, politikusok és a legnagyobb fegyvergyártó cégek képviselői vesznek részt – pénteken nyílt meg és vasárnap este zárul. Az amerikai védelmi miniszer egyébként szombaton mond beszédet.

Az 1949-től saját politikai vezetéssel bíró Tajvant Kína saját szakadár tartományának tekinti.

Viszonyuk többéves közeledés után 2016-ban ismét fagyossá vált, miután a függetlenségpárti Caj Jing-ven lett a tajvani elnök, aki a status quo fenntartása és a sziget önvédelmi képességeinek erősítése mellett kötelezte el magát. Peking politikai eszközeinek kijátszása mellett nyomásgyakorlásként gyakran tart hadgyakorlatokat a sziget körül, illetve nem zárta ki szükség esetén az erő alkalmazásának lehetőségét sem – írja az MTI.

(Borítókép: Vej Feng-ho Szingapúrban 2022. június 10-én. Fotó: Caroline Chia / Reuters)

Rovatok