Index Vakbarát Hírportál

Jövő hét végén dönt az Európai Bizottság Ukrajna uniós tagjelölti státuszáról

2022. június 11., szombat 19:33

Az Európai Bizottság elnökével szombaton Kijevben találkozó Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentette, hogy az uniós tagjelölti státusz megajánlása hazája és Európa számára történelmi pillanat lenne. Ursula von der Leyen bizottsági elnök előtte megerősítette neki azt a várakozást, hogy a bizottság a jövő hét végére dönt a státusz megajánlásáról – jelentették hírügynökségek.

Jövő péntekre hoz döntést az Európai Bizottság Ukrajna uniós tagjelölti státuszáról – mondta Ursula von der Leyen az ukrán elnökkel tartott közös sajtótájékoztatón Kijevben.

A bizottsági elnök ismét hangsúlyozta, hogy pozitív válasz esetén is Ukrajna előtt még nagyon hosszú út áll, meg kell erősítenie a jogállami voltát, amihez reformok kellenek, és például nehéz küzdelem a korrupció ellen.

Ukrajna már sokat tett, hogy megvédje Európát

„Ha az Európai Unió pozitívan állna hozzá Ukrajna pályázatához, az arra is válasz volna, hogy az európai projektnek van-e egyáltalán jövője. Az ukrán nép már nagyon sokat tett (Európában) a közös szabadság védelmében” – fogalmazott Volodimir Zelenszkij.

Az ukrán elnök hálásnak mondta magát azért, hogy az EU már hat szankciócsomagot hozott az Ukrajnát megtámadó Oroszország ellen, de szerinte egy még erősebb hetedikre is szükség van. Úgy véli, ebben minden olyan orosz tisztségviselőt büntetéssel kellene sújtani, aki bármilyen cselekedetével hozzájárult a háborúhoz, és még nem szankcionálták, valamint most már kivétel nélkül minden orosz bankot büntetni kellene.

Jövő héten döntést hoznak

A közös sajtótájékoztatón von der Leyen elmondta, ami előzetesen várható volt, hogy jövő péntekre döntést hoz az általa vezetett bizottság, és ismét hangsúlyozta, hogy pozitív válasz esetén is Ukrajna előtt még nagyon hosszú út áll, meg kell erősítenie a jogállami voltát, ehhez pedig reformok kellenek, és például állhatatos küzdelem a korrupció ellen – adta hírül az MTI.

Mint arról az Index is beszámolt, Ukrajna március elején kérelmezte, hogy vegyék fel az Európai Unió tagállamai közé. Az orosz–ukrán béketárgyalásokon Oroszország kijelentette, hogy készen áll engedélyezni az uniós csatlakozást Ukrajnának, amennyiben az feladja a NATO-csatlakozásra való törekvését. Pár nappal később Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke egy kijevi látogatáson kijelentette: Ukrajna belátható időn belül az Európai Unió tagjelölt országa lesz.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke április 8-án nyújtotta át az EU-tagság iránti kérdőívet Ukrajna elnökének Kijevben, amikor Ukrajnába látogatott. A bizottsági  elnök ekkor  elmondta: támogatja, hogy az amúgy évekig tartó eljárás akár hetek alatt megtörténjen Ukrajna esetében. A kérdőívet Ukrajna április 18-án kitöltötte, ezzel megkezdték az uniós csatlakozási folyamatot.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, szombati, percről percre frissülő hírfolyamunkat itt találja.

(Borítókép:  Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke nyilatkozatot tesz a 2022. június 11-i kijevi tárgyalásukat követően. Fotó: Sergei Supinsky / AFP)

Rovatok