Index Vakbarát Hírportál

Kína káoszba sodorhatja a világot

2022. június 11., szombat 08:23

Kína Tajvan közelében folytatott katonai tevékenysége provokatív, és destabilizálja a térséget − mondta Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter a Sangri-la Párbeszéd nevű biztonságpolitikai fórumon szombaton.

Amerikai védelmi miniszter: Kína Tajvan közelében folytatott katonai tevékenysége destabilizálja a térséget

Lloyd Austin szerint Peking részéről egyre fokozódik a nyomás, és egyre sűrűbben fordulnak elő provokatív katonai tevékenységek a sziget közelében. Rámutatott: az elmúlt hónapokban csaknem mindennapossá vált a kínai katonai repülőgépek berepülése Tajvan légterébe.

Határozottan elutasítjuk, hogy bárki egyoldalúan megváltoztassa a status quót

− húzta alá beszédében az amerikai védelmi miniszter.

Vej Feng-ho kínai nemzetvédelmi miniszter pénteken azt mondta:

A kínai hadsereg nem habozna háborúba lépni, ha valaki megpróbálná elválasztani Tajvant Kínától, bármi ára is legyen ennek.

A kínai nemzetvédelmi minisztérium szerint a pekingi vezetés, amely Kína elidegeníthetetlen részének tekinti a szigetet, leverné a függetlenségi kísérleteket.

Washington kész katonai védelmet nyújtani Tajvannak

Az 1949-től saját politikai vezetéssel bíró, jelenleg 24 millió lakosú Tajvant Kína saját szakadár tartományának tekinti. Viszonyuk többéves közeledés után 2016-ban ismét fagyossá vált, miután a függetlenségpárti Caj Jing-ven lett a tajvani elnök, aki a status quo fenntartása és a sziget önvédelmi képességeinek erősítése mellett kötelezte el magát. Peking politikai eszközeinek kijátszása mellett, nyomásgyakorlásként, gyakran tart a sziget körül hadgyakorlatokat, valamint nem zárta ki szükség esetén az erő alkalmazásának lehetőségét sem.

Joe Biden amerikai elnök a múlt hónapban szakított a korábbi amerikai politikával, amikor kijelentette, hogy Washington kész katonai védelmet nyújtani Tajvannak, ha Kína megtámadja.

Az orosz invázió megmutatta, mi történik akkor, ha „az elnyomók lábbal tiporják a mindenkit védő szabályokat”, és „ha a nagyhatalmak úgy döntenek, hogy birodalmi vágyálmaik fontosabbak békés szomszédjaik jogainál” − figyelmeztetett Austin. Hozzátette:

a nemzetközi közösségnek össze kell fognia, ha el akarja kerülni, hogy a világ káoszba süllyedjen.

A Sangri-la Párbeszéd nevű fórum pénteken kezdődött, és vasárnapig tart.

Rovatok