Index Vakbarát Hírportál

A kormány kitalálta, hogyan menti meg az oroszok által halálra ítélt foglyokat

2022. június 11., szombat 11:15 | aznap frissítve

A brit kormány szerint lehet némi remény arra, hogy Volodimir Zelenszkij Boris Johnson brit miniszterelnökhöz fűződő szoros barátsága miatt segíthet az oroszok által első fokon halálra ítélt két brit állampolgár kimenekítésében. Liz Truss külügyminiszter is folytatott megbeszéléseket ukrán kollégájával, Dmitro Kulebával.

Vadim Prisztajko, Ukrajna Egyesült Királyságba delegált nagykövete azt is elmondta, úgy véli, hogy Aiden Aslint és Sean Pinnert az ukrán erők által elfogott foglyokra cserélhetik − írta meg a The Independent.

Ahogy fogalmazott:

Csere lesz. Fontos kérdés, hogy ennek mi lesz az ára, mert az oroszok arról beszéltek, hogy néhány ukrán parlamenti képviselőt cserélnének, akik − ma már értem − éveken keresztül nekik dolgoztak.

Robert Jenrick volt miniszter, aki azt a választókerületet képviseli, ahol Aslin élt, felszólította a brit külügyminisztériumot, hogy Oroszország Egyesült Királysághoz delegált nagykövetét rendeljék be a minisztériumba. 

A kormány nem fogadta el a javaslatot, azzal az indokkal, hogy inkább Ukrajnával tárgyalnak.

Korábban aggályokat fogalmaztunk meg Oroszországgal szemben egy sor egyéb kérdésben

− mondta el a brit miniszterelnöki hivatal szóvivője, hozzátéve, hogy szeretnének szorosan együttműködni az ukrán kormánnyal, mivel ezek az emberek az ukrán fegyveres erők tagjai voltak, és ez biztosítja számukra a Genfi Egyezményben előírt nemzetközi védelmet.

Ha az ukrán hadseregnél szolgáltak, nem lehetne elítélni őket

Mint azt megírtuk, pénteken az orosz ellenőrzés alatt álló „Donyecki Népköztársaság” (DPR) legfelsőbb bírósága csütörtökön halálra ítélte Sean Pinner és Aiden Aslin brit állampolgárt, valamint a marokkói Szádun Brahimot, akiket azzal vádoltak, hogy az ukrán fegyveres csoportok zsoldosaként vettek részt a harcokban.

Az ítélet egyelőre nem jogerős, a három férfi egy hónapon belül fellebbezést nyújthat be.

Mindkét brit férfi azt állította, hogy az ukrán tengerészgyalogságnál szolgált, így aktív szolgálatot teljesítő katona, akik a hadifoglyokra vonatkozó Genfi Egyezmények védelme alatt állnak. Az orosz állami média azonban zsoldosként állította be a férfiakat, akikre az egyezmény nem vonatkozik, a bíróság pedig ennek a vádjával ítélte el őket.

A hét elején Aslin családja közleményben közölte, hogy Aslin közel négy éve szolgál az ukrán tengerészgyalogságnál, és „a Kreml propagandájával ellentétben nem önkéntes, zsoldos vagy kém”.

A Guardian tudósítója, Andrew Roth beszámolt arról, hogy Aslint valóban lefotózták, amint esküt tesz, hogy csatlakozzon az ukrán hadsereghez.

Az ukrajnai háború szombati eseményeit ebben a cikkünkben közvetítjük.

(Borítókép:  A brit Shaun Pinner a rácsok mögött a csak Moszkva által függetlennek elismert Donyecki Népköztársaság legfelsőbb bíróságának tárgyalótermében Donyeckben 2022. június 9-én.  Fotó: MTI / AP)

Rovatok