Index Vakbarát Hírportál

Mi lesz a tengerfenéken heverő Lamborghinikkel?

2022. június 13., hétfő 11:27

Februárban süllyedt el a Felicity Ace nevű hajó, fedélzetén a Volkswagen-konszern négyezer luxusautójával, miután tűz ütött ki a fedélzeten. Környezetvédők szerint súlyos károkra lehet számítani.

Február óta a Felicity Ace több mint 3000 méter mélyen fekszik a tenger fenekén, a portugál Azori-szigetek közelében. A roncsot még nem sikerült felszínre hozni, és a szakértők szerint ez nem is lehetséges − írta meg az Autószektor.

Mindenekelőtt a mélység okoz problémát. Manfred Santen, a Greenpeace tengervédelmi csoportjának vegyésze azonban egy másik problémát is lát.

Aggasztó, hogy a sok járművet tartalmazó hajó most jóval a tenger felszíne alatt ki van téve ennek a hatalmas nyomásnak. Hogy pontosan mi történik az ilyen mélységben uralkodó nyomáson, azt nehéz megbecsülni. Mindenesetre a szennyezőanyag-kibocsátással számolni kell

− mondta el a szakértő.

A Volkswagen-csoport hangsúlyozta, hogy nem ő a hajó tulajdonosa. Így magáról a hajóról, a balesetről, az elsüllyedésről és annak környezeti hatásairól nem tud mit mondani.

Mint azt megírtuk, a Felicity Ace nevű teherszállító hajó a Volkswagen-csoport autóit szállította az Egyesült Államokba, amikor február 16-án kigyulladt. A tüzet sokáig nem tudták eloltani, mivel az elektromos autók lítiumion-akkumulátorai életben tartották a lángokat. A hajón összesen négyezer luxusautó, többek között Porschék, Lamborghinik, Bentley-k és Audik is voltak.

A Felicity Ace a portugáliai Azori-szigetek partjaitól 220 tengeri mérföldre süllyedt el kedden, miután a hullámok 45 fokos szögben az oldalára fordították. A teherhajót biztonságba akarták vontatni, de a mentés sikertelen volt.

(Borítókép: A Felicity Ace nevű teherszállító hajó a portugál partok közelében 2022. február 18-án. Fotó: Portuguese Naval Forces / Handout/Anadolu Agency via Getty Images)

Rovatok