Index Vakbarát Hírportál

Megszűntek a korlátozások Európában – Itt láthatja, hová hogyan utazhat

2022. június 13., hétfő 14:14

Horvátországban, Görögországban, Olaszországban és Ausztriában, a magyarok leggyakoribb célországaiban megszűntek a beutazási korlátozások, már oltási igazolványt sem kérnek a turistáktól, maszkot azonban még érdemes csomagolni.

Ha az egész világot tekintjük, akkor nagyon sok helyen vannak még szigorú korlátozások, ha az Európai Unió kedvelt üdülőparadicsomait, akkor is jó pár helyen érvényben vannak még kemény beutazási szabályok és egészségügyi előírások – mondta el Kiss Róbert Richárd turisztikai szakértő az Inforádiónak

Példaként említette, ha valaki Bécsbe megy, akkor legyen nála FFP-2 maszk is, mert bizonyos területeken szigorúbb szabályok érvényesek, így ha tömegközlekedési eszközre szállunk fel vagy kórházba kerülünk, mindenképpen fel kell venni a maszkot.

Franciaországban most is szükséges az Európai Unió által elfogadott oltás vagy a fertőzésen átesés igazolása. A magyar oltásigazolást nem fogadják el, valamint az orosz vakcinát sem.

Horvátországba sem oltási igazolvány, sem előzetesen elkészített teszt nem kell, és már a maszkot sem kell viselni.

Görögországban nem kell igazolni azt, hogy van-e oltásunk, és szeptemberig érvényesek ezek a rendelkezések. A maszkot az egészségügyi intézmények egy részében még kérik.

Olaszországban még kell a maszk, nemrég törölték csak el a regisztrációs kötelezettséget, és egy hónapja még a szabad téren lévő éttermekben is elkérték az oltási igazolást. A tömegközlekedési eszközökön és az egészségügyi létesítményekben még maszkviselési kötelezettség van.

Az Európai Unió repülőterein már nem kötelező a maszkhasználat és a repülőjáratokon sem, de a légitársaságok megállapíthatnak ennél szigorúbb feltételeket.

(Borítókép: Utasok egy olaszországi repülőtéren 2021. november 11-én. Fotó: Baris Seckin/Anadolu Agency via Getty Images)

Rovatok