Index Vakbarát Hírportál

Bizottsági meghallgatás: Donald Trump elvesztette kapcsolatát a valósággal

2022. június 14., kedd 19:45

Donald Trump legközelebbi kampánytanácsadói, vezető kormányzati tisztségviselői és még a családja sem értett egyet azokkal a hamis állításaival 2020 január 6. előtt, hogy a választást elcsalták volna. A bukott elnök „elszakadt a valóságtól”, és valószerűtlen elméletekhez ragaszkodott, hogy hatalmon maradhasson − hangzott el a Capitolium elleni támadást vizsgáló bizottság előtt.

Megbízható tanúvallomásokra támaszkodva a testület lépésről lépésre végigvette, hogy Trump hogyan vette egymás után figyelmen kívül saját kampánycsapatának adatait arról, hogyan veszi át a vezetést Joe Biden egyik államban a másik után. Ehelyett összeesküvés-elméletekre, bírósági ítéletekre és saját győzelmi nyilatkozataira kezdett hivatkozni ahelyett, hogy beismerte volna a vereségét − közölte az AP hírügynökség

Donald Trump választási csalásról szóló „nagy hazugsága” ezt követően tovább eszkalálódott, és ahhoz vezetett, hogy támogatóinak tömegei 2020. január 6-án a Capitoliumhoz vonultak, hogy megakadályozzák Joe Biden győzelmének elismerését.

Teljesen elszakadt a valóságtól, ha tényleg elhiszi ezeket a dolgokat

− mondta el a meghallgatáson William Barr, Donald Trump volt legfőbb ügyésze. 

Barr olyan szavakkal jellemezte a csalásról szóló érveket, mint „baromság”, „csalárd” és „idióta”. Miután Trump megtette a kijelentéseket, le is mondott posztjáról. 

Semmilyen formában nem akartam a része lenni

− mondta el. 

A képviselőház bizottsági meghallgatásán arra fókuszáltak, hogy csapatának tagjai hogyan próbálták meggyőzni a volt elnököt arról, hogy nem történt csalás, és elvesztette a választást. 

A volt elnök a családtagjaira sem hallgatott

Hétfőn főleg a republikánus párt tagjai tanúskodtak, akik nyersen és néha elkeseredett részletességgel írták le, hogy Trump hogyan utasította el a hozzá legközelebb állók, köztük családtagjai tanácsait.

Az elmondások szerint a körülötte lévő emberek szétszakadtak egy „normálisan gondolkodó csoportra”, amelyet Bill Stepien volt kampányfőnök vezetett, és azokra, akik adták a lovat a volt elnök alá, és akiket Trump bizalmasa, Rudy Giuliani. 

Mint azt megírtuk, Ivanka Trump, Donald Trump legidősebb lánya, aki főtanácsadói posztot töltött be a volt elnök mellett, áprilisban maga is kilencórás kihallgatáson vett részt a bizottság előtt.

A volt elnök lánya azok között a fehér házi alkalmazottak között volt, akik megpróbálták meggyőzni a volt elnököt, hogy fogja vissza az erőszakot, amelyben több mint 150 rendőr sérült meg. Nem volt Trump szélsőséges támogatói között, akik valótlanságokat terjesztettek a választási csalásokról, és megpróbáltak erőfeszítéseket tenni, hogy valamilyen módon hatalomban maradhasson.

Az amerikai törvényhozás épületét január 6-án ostromolták meg, köztük Trump hívei is, az akkori elnök beszédét követően. A Capitoliumban a szenátus éppen a demokrata párti Joe Biden győzelmét hozó novemberi elnökválasztás eredményeit készült hitelesíteni. Az összecsapásokban öten életüket vesztették, köztük egy rendőr. Trump ellen alkotmányos vádeljárást indítottak az ügyben, de végül felmentették.

A Capitolium ostromával összefüggésben eddig több mint 570 embert vettek őrizetbe, és 650 esetben indult büntetőeljárás az amerikai igazságügyi minisztérium szerint.

Rovatok